Δορυφορικές εικόνες, που φέρνει στη δημοσιότητα η Washington Post και αναλύθηκαν από το Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να δείχνουν πως η Βόρεια Κορέα προμηθεύει μυστικά τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.
Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε πριν από λίγο καιρό με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τις πληροφορίες – παρά τις διαψεύσεις – να αναφέρουν πως καταλύτης αυτής της συνάντησης ήταν η παράδοση όπλων από την Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα. Καθώς η συμφωνία για όπλα θα σήμαινε παραβίαση κυρώσεων, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως θα αναλάβουν δράση εάν οι δύο πλευρές προχωρήσουν σε μια τέτοια συνεργασία.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στη Δύση και τα πιθανά ανταλλάγματα της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ ενδιαφέρεται για τεχνολογικό εξοπλισμό τον οποίο διαθέτει η Μόσχα και ο οποίος θα μπορούσε να ωθήσει με καινοτομίες το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ισχυρίστηκε ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Ρωσία 1.000 κοντέινερ με πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό, τα οποία τελικά θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Λόγω εν μέρει των κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών μας, η Ρωσία αναγκάστηκε να ψάξει απεγνωσμένα σε όλο τον κόσμο για στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Κίρμπι και πρόσθεσε: «Όπως έχουμε προειδοποιήσει δημόσια, ένα από αυτά τα κράτη είναι η Βόρεια Κορέα».
Οι νέες δορυφορικές εικόνες φαίνεται πως αποκαλύπτουν πως η επιχείρηση της Ρωσίας από τη Βόρεια Κορέα είναι πιο τακτική, εκτεταμένη και συνεχής από ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανάλυση των φωτογραφιών από το RUSI, δύο φορτηγά πλοία έχουν μεταφέρει επανειλημμένα εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία το τελευταίο διάστημα. Οι εκτιμήσεις είναι πως σε αυτά υπήρχαν πυρομαχικά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός
«Αυτό θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στον πόλεμο στην Ουκρανία», σημείωσε στην Washington Post ο Τζακ Γουότλινγκ, ανώτερος ερευνητής του RUSI. «Η Βόρεια Κορέα έχει την ικανότητα να κατασκευάζει πολλά πυρομαχικά και επίσης έχει σημαντικά αποθέματα».
Σημειώνεται πως η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει δύο από τους τύπους πυρομαχικών που η Ρωσία χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο, τις ρουκέτες Grad 122 χλστ. και τα βλήματα πυροβολικού 122 χλστ. Η Μόσχα περισσότερα πυρομαχικά, καθώς έχοντας αλλάξει τη στρατηγική της διεξάγει ένα πόλεμο φθοράς εναντίον της Ουκρανίας, ποντάροντας και στην «κόπωση» της Δύσης.
Τα πλοία φαντάσματα και το μυστικό φορτίο
Στις δορυφορικές εικόνες εμφανίζονται δύο πλοία (Angara και Maria), να παραλαμβάνουν φορτίο από το λιμάνι Rajin της Βόρειας Κορέας και να το εκφορτώνουν στην εγκατάσταση υψίστης ασφάλειας Dunai της Ρωσίας. Συνολικά έχουν καταγραφεί πέντε τέτοια ταξίδια από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το RUSI. Το φορτίο στη συνέχεια μεταφέρεται μακριά από τη στρατιωτική εγκατάσταση. Την εποχή που ξεκίνησαν οι αποστολές των δύο πλοίων, στα σύνορα με την Ουκρανία ξεκίνησαν και οι εργασίες επέκτασης των αποθηκών πυρομαχικών, με αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν αυτός είναι ο τελικός προορισμός των φορτίων.
Τα δύο πλοία, όπως αναφέρει η Washington Post, δεν είχαν ιστορικό αυτού του δρομολογίου μέχρι τον Αύγουστο, όταν και ξεκίνησαν οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Βορειοκορεατών και Ρώσων αξιωματούχων, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα. Η τελευταία παράδοση από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν το πλοίο Maria εντοπίστηκε στο Dunai να εκφορτώνει φορτίο, σύμφωνα με την ανάλυση του RUSI.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως λίγο πριν ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται σε αυτή τη διαδρομή, τα δύο σκάφη μετατράπηκαν σε «πλοία φαντάσματα», απενεργοποιώντας το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής τους, σύμφωνα με στοιχεία από την τοποθεσία παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic. Αυτό επιτρέπει στα Maria και Angara να διατηρούν μυστική τη θέση τους καθώς διέρχονται από τα λιμάνια.
Η σκοτεινή ιστορία των δύο πλοίων
Το Angara ανήκει στην M Leasing, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία για «μεταφορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς το συμφέρον της ρωσικής κυβέρνησης». Το διαχειρίζεται η Marine Trans Shipping, μια άλλη ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τη μεταφορά όπλων προς τη ρωσική κυβέρνηση.
Σχετικά με το Maria, τα έγγραφα, τα οποία εξέτασε το RUSI, δείχνουν ότι συνδέεται με μια εταιρεία που ονομάζεται JSC Sovfracht. Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατονόμασαν την Sovfracht ως εταιρεία πίσω από μια συνωμοσία για την αποφυγή κυρώσεων ώστε να βοηθηθούν οι ρωσικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνταν στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Κίνδυνος για την σταθερότητα και το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών»
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει πως και ρωσικά πλοία ξεφορτώνουν κοντέινερ στη Βόρεια Κορέα, ένας ισχυρισμός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δορυφορικές εικόνες που έρχονται στο φως.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε για τυχόν επιπλέον αποστολές όπλων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία», είπε και πρόσθεσε: «Η διευρυνόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε μεταφοράς τεχνολογίας από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών όπλων».