Χιλιάδες απώλειες έχουν και οι δύο πλευρές του πολέμου, έως τώρα, καθώς η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της προς το Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου (07/10). Ανάμεσα στις Ισραηλινές απώλειες, ήταν και ο διοικητής μιας ομάδας ισραηλινών στρατιωτών, γνωστής ως μονάδα «Ghost», ο οποίος σκοτώθηκε όταν οι μαχητές χτύπησαν για πρώτη φορά το νότιο Ισραήλ.

Ο συνταγματάρχης Roy Levy, 44 ετών, ήταν ο επικεφαλής της Πολυδιάστατης Μονάδας – μιας μυστικής ομάδας κομάντος που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες σύγχρονες τεχνικές πολέμου. Σκοτώθηκε καθώς οι δυνάμεις του μάχονταν με μαχητές της Χαμάς στην κοινότητα Ρεΐμ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 200 επισκέπτες του φεστιβάλ όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια το Σάββατο.

Σύμφωνα με το dailymail.co.uk, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν ότι ο Levy «οδήγησε γενναία την ομάδα του και εισήλθε πρώτος στη μάχη στο Kibbutz Re’im, προκειμένου να σώσει τους πολίτες που πολιορκούνταν στα σπίτια τους».

Περίπου 10 Παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης του Σαββάτου, δήλωσε οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του για το θάνατο του Levy ότι «συμμερίζεται τη θλίψη της οικογένειας».

Τα «Φαντάσματα» του Ισραήλ

Η μονάδα «Ghost» – επίσημα Μονάδα «888 Refaim» – ιδρύθηκε το 2019 και λέγεται ότι συμμετέχει σε μυστικές αποστολές για την εξάλειψη της Χαμάς. Ο συνταγματάρχης Levy είναι μεταξύ των δεκάδων στρατιωτών που έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στον πόλεμο, με τη Χαμάς να ισχυρίζεται ότι οι μαχητές της εξακολουθούν να είναι παρόντες στο Ισραήλ.

Το ίδιο μέσο αναφέρει πως ένας στρατιώτης βρετανικής καταγωγής αποκαλύφθηκε ως ένας από τους πρώτους που έχασε τη ζωή του μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης το Σάββατο. Ο Nathanel Young, από το Λονδίνο, υπηρετούσε στο 13ο τάγμα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων όταν σκοτώθηκε χθες, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Η οικογένειά του, συντετριμμένη, απέτισε φόρο τιμής στον γιο τους που ήταν «η ψυχή της παρέας».

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσίευσαν όλα τα ονόματα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα ενεργοποιεί το άρθρο 40 και, ουσιαστικά, «την κήρυξη του πολέμου». Έτσι, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για «σημαντικά στρατιωτικά βήματα» και αντίποινα κατά της Χαμάς για την αιφνιδιαστική επίθεσή της.

Έως τώρα, ο απολογισμός των νεκρών αναφέρει πως και από τις δύο πλευρές έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.100 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες.