Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δημοσιοποίησε έρευνα για όσους πολεμούν στην Ουκρανία στις μονάδες Storm–Z, οι οποίες αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η στρατολόγηση ποινικών στις μονάδες αυτές συνιστά μια μέθοδο τιμωρίας που θυμίζει πρακτικές του Στάλιν.
Το Reuters επικαλείται 13 άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτές τις μονάδες, καθώς και πέντε μαχητές και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι τους θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους.
«Οι μαχητές των Storm-Ζ είναι απλά αναλώσιμοι», δηλώνει ένας Ρώσος στρατιωτικός στο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ισχυρίζεται ότι στις μάχες που μαίνονταν κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, διοικητές έδιναν εντολή στους στρατιώτες να μην παρέχουν ιατρική βοήθεια στους μαχητές των μονάδων Storm-Z, τους οποίους αντιμετώπιζαν ως αναλώσιμους. Ο ίδιος δηλώνει ότι παραβίασε τη διαταγή και βοήθησε τους τραυματίες.
Ρώσοι στρατιωτικοί και προσκείμενα στο Κρεμλίνο ΜΜΕ αναγνωρίζουν επίσημα την ύπαρξη των μονάδων Storm-Z. Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters ισχυρίζεται ότι πρώτο αυτό συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία για τη στρατολόγηση κατάδικων και τη συγκρότηση ειδικών μονάδων που αναπτύσσονται στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.
Εκτός από φυλακισμένους που στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σε μονάδες Storm-Z μετατέθηκαν στρατιώτες που αρνήθηκαν να υπακούσουν σε διαταγές ανωτέρων ή έκαναν χρήση ναρκωτικών.
Κάθε μονάδα αποτελείται από 100-150 μαχητές που αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και κατά κανόνα υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες. Ένα μέλος των Storm-Z, ο οποίος στρατολογήθηκε ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης για κλοπή, είπε στο Reuters ότι μόλις 15 επέζησαν από τη μονάδα του, η οποία αποτελείτο από 120 μαχητές.
Το Reuters επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τη μισθοφορική οργάνωση Wagner, η οποία επίσης στρατολογούσε κρατούμενους, οι μονάδες Storm-Z υπάγονται απευθείας στο υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.