Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών στην Αυστραλία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές και έχουν προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Την ίδια ώρα και η οικονομία της χώρας έχει δεχθεί μεγάλο χτύπημα, καθώς οι εξαγωγές της χώρας πλήττονται σοβαρά από το κλείσιμο πολλών ανθρακωρυχείων εξαιτίας της καταστροφής.
Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας Κουίνσλαντ, τα νερά έχουν κατακλύσει μια περιοχή ίση με τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί, οδηγώντας σε παύση των εργασιών στα ανθρακωρυχεία, γεγονός που ωθεί ήδη τις τιμές ψηλότερα.
«Είναι σουρεαλιστικό. Σαν να εξαφανίστηκαν όλα τα αυτοκίνητα. Σε ορισμένα σημεία μοιάζει με παραλία», είπε μια γυναίκα από την πόλη Ροκχάμπτον που έχει περικυκλωθεί από τα νερά και έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα. Στο Ροκχάμπτον εκκενώθηκαν περίπου 500 σπίτια και οι αρχές αναμένουν ότι το επίπεδο των νερών θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του αύριο Τετάρτη. Περίπου 1000 άνθρωποι που έμειναν άστεγοι διαμένουν προσωρινά σε κέντρα φιλοξενίας.
Τα ανθρακωρυχεία της περιοχής, που παράγουν ετησίως περισσότερους από 90 εκατομμυρία τόνους κάρβουνου, έκλεισαν λόγω ανωτέρας βίας, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις εταιρείες να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχουν συνάψει. Το 2009 οι εξαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία ανήλθαν στους 259 εκατομμύρια τόνους και υπολογίζεται ότι με τις πλημμύρες πλήττεται το 35% της παραγωγής. Περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών κοκ (που είναι ζωτικής σημασίας για τα εργοστάσια χάλυβα, ιδίως στην Κίνα) προέρχεται από την Αυστραλία.
Στο Γκλάντστοουν, το λιμάνι φόρτωσης κάρβουνου, τα πλοία έχουν αγκυροβολήσει στ’ ανοιχτά περιμένοντας να ξανανοίξουν οι σιδηρόδρομοι που μεταφέρουν το εμπόρευμα.
Η καταστροφή και οι επιπτώσεις της στις εξαγωγές άνθρακα και αγροτικών προϊόντων αναμένεται ότι θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν πως οι επιπτώσεις θα περικόψουν γύρω στο 0,45 του ΑΕΠ. Οι ζημιές στις καλλιέργειες μπορεί να εκτοξεύσουν τις τιμές των φρούτων, των λαχανικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό κατά 03% για το τρέχον τρίμηνο.
Εκτιμάται όμως πως η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει μόλις υποχωρήσει η πλημμύρα.