Η βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Γαλλίας και Ιταλίας, σχετικά με την κατάσταση, που επικρατεί στην Κούβα.
Στην Κούβα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 167 πολιτικοί κρατούμενοι, έναντι 201 πριν από έξι μήνες, «ο πιο χαμηλός αριθμός από την Επανάσταση του 1959», δήλωσε σήμερα μία οργάνωση αντιφρονούντων, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα μιαν αύξηση των «αυθαίρετων κρατήσεων μικρής διάρκειας».
«Πρόκειται για τον πιο χαμηλό αριθμό πολιτικών κρατούμενων από την Επανάσταση του 1959. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει βελτιωθεί, διότι την ίδια περίοδο υπήρξε μία αύξηση των αυθαίρετων κρατήσεων μικρής διάρκειας, κάποιων ωρών ή κάποιων ημερών», δήλωσε ο Ελιζάρντο Σάντσες, εκπρόσωπος Τύπου της κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία παράνομη οργάνωση που που λειτουργεί με την ανοχή της κυβέρνησης.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατούμενων, που απελευθερώθηκε την προηγούμενη χρονιά, είχαν πρώτα εκτίσει την ποινή τους, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της οργάνωσης, που αναφέρει την απελευθέρωση έξι κρατούμενων μόνο τον Ιούνιο. Η δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης έρχεται λίγο πριν την άφιξη στην Κούβα του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος. Ο στόχος της επίσκεψης του είναι να ξεκινήσει ένα διάλογο για την τύχη των πολιτικών κρατούμενων μεταξύ της καθολικής εκκλησίας, της Κούβας και της κυβέρνησης του Ραούλ Κάστρο.
Η Γαλλία από την πλευρά της παρακολουθεί «με μεγάλο ενδιαφέρον» τις διαδικασίες για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, αντιδρώντας στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κάποιοι από τους κρατούμενους μπορεί να μεταφερθούν στο Παρίσι.
«Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων», δήλωσε στον Τύπο ο Μπερνάρ Βαλερό.
Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει σε νέες «συγκεκριμένες» ενέργειες από την πλευρά των κουβανικών αρχών υπέρ των πολιτικών κρατουμένων, μετά την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Αβάνας και της καθολικής εκκλησίας της χώρας, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Βιντσένζο Σκότι, μετά τη συνάντησή του με τον Κουβανό πρεσβευτή στη Ρώμη, Ρόντνεϊ Κλεμέντε, υπογράμμισε την ανθρωπιστική πλευρά αυτών των περιπτώσεων και εξέφρασε την έντονη επιθυμία του για νέες συγκεκριμένες ενέργειες, υπέρ των πολιτικών κρατούμενων, γεγονός που θα συμβάλλει σε μία νέα βελτίωση της εικόνας της Κούβας στο διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας και κάνοντας πιο συγκεκριμένο το διάλογο μεταξύ της Αβάνας και της ΕΕ.