Οι νομοθέτες της Κίνας έχουν προτείνει τροποποιήσεις σε σχέδιο νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα και να συλλαμβάνουν άτομα που φορούν ρούχα που «πληγώνουν τα συναισθήματα του κινεζικού λαού».

Σύμφωνα με τους «New York Times», η Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, παρουσίασε την πρόταση της στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Στόχος της είναι η απαγόρευση ενδυμάτων και συμβόλων που θεωρείται ότι «βλάπτουν το πνεύμα του κινεζικού έθνους».

Η πρόταση αυτή έρχεται μετά από μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό του προσωπικού στιλ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων κανονισμών για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που αποσκοπούν στην απαγόρευση καλλιτεχνών με «θηλυπρεπές στυλ», όπως αναφέρει το CNN.

Εάν εγκριθεί, ο αναθεωρημένος νόμος θα καθιστά παράνομη τη «χρήση ή την εξαναγκαστική χρήση» προσβλητικών αντικειμένων σε δημόσιους χώρους – αν και δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους ρούχα θα μπορούσαν να απαγορευθούν. Οι παραβάτες θα μπορούσαν να συλληφθούν για έως και 15 ημέρες και να τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.000 γιουάν (681 δολάρια). Το σχέδιο τροπολογίας του νόμου στοχεύει επίσης την ελευθερία της έκφρασης καθώς θα απαγορεύει την «παραγωγή, διάδοση και δημοσιοποίηση άρθρων ή παρατηρήσεων» που θεωρείται ότι βλάπτουν το κινεζικό πνεύμα.

Οι κανόνες αποτελούν προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου περί τιμωρίας της διοίκησης δημόσιας ασφάλειας της χώρας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2006. Τα υφιστάμενα μέτρα δίνουν ήδη στην αστυνομία την εξουσία να κρατάει υπόπτους για εβδομάδες για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, από βανδαλισμούς έως αδικήματα δημόσιας τάξης. Το νομοθετικό σώμα της Κίνας δήλωσε ότι θα συγκεντρώνει τα σχόλια των πολιτών σχετικά με την πρόταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις

Ορισμένοι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους και κάλεσαν και άλλους να αντιταχθούν στο σχέδιο αυτό. Αρκετοί νομικοί αμφισβήτησαν επίσης τις έμμεσες ασάφειες της προτεινόμενης τροποποίησης και την απουσία συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών.

«Ποιος θα επιβεβαιώσει το πνεύμα του κινεζικού έθνους και με ποιες διαδικασίες;» έγραψε στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Τονγκ Ζιγουέι, από το Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου της Ανατολικής Κίνας στη Σαγκάη.

«Εάν η Επιτροπή ψηφίσει αυτό το άρθρο σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συλλήψεις και καταδίκες ανθρώπων από τις αρχές επιβολής του νόμου και τη δικαιοσύνη με βάση τη βούληση των ηγετών τους, γεγονός που θα προκαλέσει ατελείωτη ζημιά», προειδοποίησε.

Η καθηγήτρια ποινικού δικαίου Λάο Ντόνγκιαν, από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, δήλωσε ότι ο νόμος θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση των ανθρώπων δικαιωμάτων.

«Η κρατική εξουσία παρεμβαίνει άμεσα στον τομέα της καθημερινής ένδυσης των μεμονωμένων πολιτών, κάτι που είναι προφανώς μια υπερβολική παρέμβαση», έγραψε η καθηγήτρια στο Weibo.

Η Λάο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι η τροπολογία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον ακραίο εθνικισμό και «να εντείνει τον ανταγωνισμό με ορισμένες χώρες, υποβαθμίζοντας τη διπλωματική θέση της Κίνας.