Στην Ιταλία η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομαλύνει την κατάσταση μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν το βόρειο τμήμα της χώρας τον περασμένο Μάιο προκαλώντας το θάνατο 15 ατόμων και ζημιές ύψους εννιά δισ. ευρώ.

Η αποστράγγιση των υδάτων έγιναν μέσω αντιστροφής καναλιού άρδευσης, ενώ στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια εργάστηκαν ακατάπαυστα 3.000 εθελοντές, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει η ΕΡΤ, πέραν των μεγάλων δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας και άλλων αρχών που έσπευσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μολύνσεων από τα βρώμικα νερά, τοπικά έγιναν συστάσεις για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες, αλλά και προωθήθηκαν καμπάνιες έκτακτου εμβολιασμού προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τα ύδατα.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ως τώρα έχει διαθέσει μέχρι στιγμής 4,3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας από πλημμύρες, ενώ διορίστηκε «Έκτακτος Επίτροπος για την Ανασυγκρότηση», ο οποίος προβαίνει στην παρακολούθηση έργων αποκατάστασης των ζημιών αλλά και επέμβασης στην υδρογεωλογική αστάθεια. Τέσσερις μήνες μετά τη θεομηνία, πάντως, η κατάσταση παραμένει δύσκολη σε διάφορες αγροτικές περιοχές, αν και ήδη από τις πρώτες μέρες δεν προέκυψε μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος.

Όσον αφορά την κρατική οικονομική εισφορά, σε πολλές οικογένειες έφτασαν αρχικές επιδοτήσεις 3.000 ευρώ ανά οικογένεια, όμως πρόσφατα οι ενώσεις των αγροτών και εμπόρων παραπονέθηκαν πως μόνο ελάχιστοι πόροι έφτασαν στις πληγείσες οικογένειες. Σημειωτέον, ακόμη εκκρεμεί ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης του υδρογεωλογικού ρίσκου. Και όλα αυτά, ενόψει της χειμερινής σεζόν και σε μια από τις πλουσιότερες και πιο παραγωγικές περιοχές της Ιταλίας.