Κορυφαίος αξιωματούχος της Λιβύης, δήλωσε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας θα πρέπει να επενδύσει στην ΒΡ, προκειμένου να αξιοποιήσει την πτώση της τιμής της μετοχής, λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.
Ο Shokri Ghanem, πρόεδρος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας, έκανε αυτή τη δήλωση καθώς φημολογείται έντονα ότι η ΒΡ θα αναζητήσει επενδυτή όπως και ότι θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει κεφάλαια από την πετρελαϊκά εύπορη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΒΡ, που έχει χάσει πάνω από τη μισή αξία της μετά την καταστροφική διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό από τα τέλη Απριλίου, κινείται σήμερα για πρώτη φορά μετά από μήνες ανοδικά κατά 5,3% λόγω των φημών για επικείμενη επένδυση.
Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις του Λιβύου αξιωματούχου ακολουθούν το όργιο φημών των τελευταίων δύο εβδομάδων για εξαγορά της BP από άλλη πετρελαϊκή εταιρεία είτε από την Exxon Mobil είτε από τη Royal Dutch Shell από τη στιγμή που η χρηματιστηριακή της αξία ήδη αποτιμάται κατά 54% μειωμένη σε σχέση με τρεις μήνες πριν, ενώ η μετοχή της διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ανάμεσα στην Exxon Mobil και τη Royal Dutch Shell, η πρώτη έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κάνει πρόταση εξαγοράς, λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει, καθώς και των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων.
Μάλιστα αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, σίγουρα θα πρόκειται για προσφορά σε ρευστό, αλλά και μετοχές εκτιμώντας την τιμή της μετοχής της BP αυξημένη κατά 30% σε σχέση με την τωρινή χρηματιστηριακή της αξία.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε θα ήταν εύκολο να πουληθεί η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία, παρότι έχει μεγάλη διασπορά στις μετοχές της. Κατ’αρχάς διαθέτει πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία – όπως υποθαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης – καθώς και πολύ σημαντική ρευστότητα.
Όμως αν γίνει πρόταση εξαγοράς, θα προκληθεί και τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Η BP ελέγχεται σε μεγάλο ποσοστό από το Βρετανικό κράτος, ενώ διαθέτει ακόμη και ταμείο συνταξιοδότησης χιλιάδων ανθρώπων στη Μεγάλη Βρετανία, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση της χώρας δε θα την αφήσει σε καμία περίπτωση να πέσει αμαχητί.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε πάντως ότι το κόστος της διαρροής ξεπέρασε πλέον και τα 3 δισ. δολάρια.