Αν αγαπάτε τα φυτά τότε μάλλον θα τα έχετε τοποθετήσει τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας και πιθανότατα σε όλα τα δωμάτια, ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα.
Παλαιότερα κυκλοφορούσε ένας ομολογουμένως ακραίος μύθος σύμφωνα με τον οποίο, τα φυτά κατά τη διαδικασία της αναπνοής που πραγματοποιείται τη νύχτα, απορροφούν οξυγόνο και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, σε βαθμό που μπορεί να επηρεάσει τα δικά μας επίπεδα οξυγόνου.
Η διαδικασία της αναπνοής πράγματι λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ωστόσο δεν επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, παραθέτουμε τη διαδικασία της αναπνοής των φυτών όπως αναγράφεται στην επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών:
Τα φυτά αναπνέουν, δηλαδή παίρνουν οξυγόνο (Ο2) από το περιβάλλον και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2). Η αναπνοή γίνεται από όλα τα μέρη του φυτού δηλαδή τον βλαστό, τα φύλλα και τη ρίζα. Η αναπνοή γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Να σημειώσουμε ότι το οξυγόνο που παράγεται κατά την φωτοσύνθεση είναι πολύ περισσότερο από το οξυγόνο που καταναλώνεται κατά την αναπνοή. Τα φυτά, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμέσως τους υδατάνθρακες (γλυκόζη, άμυλο…), που παράγουν με τη φωτοσύνθεση. Πρέπει να το διασπάσουν, για να εκμεταλλευθούν την ενέργεια, που απελευθερώνεται κατά τη διάσπαση. Η διάσπαση των υδατανθράκων γίνεται με την αναπνοή. Τα φυτά λοιπόν, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, αναπνέουν.
Η αναπνοή γίνεται κυρίως από τα φύλλα, σε μικρότερο όμως βαθμό και από το βλαστό και τη ρίζα.
Κατά την αναπνοή τα φυτά απορροφούν από το περιβάλλον οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα. Καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας παράλληλα με την αναπνοή τα φυτά φωτοσυνθέτουν, το οξυγόνο που απορροφούν με την αναπνοή είναι πολύ λιγότερο από αυτό που αποβάλλουν με τη φωτοσύνθεση. Αντίθετα, το διοξείδιο του άνθρακα, που αποβάλλουν με την αναπνοή στο περιβάλλον, είναι πολύ λιγότερο από αυτό που απορροφούν με τη φωτοσύνθεση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λοιπόν τα φυτά απορροφούν από το περιβάλλον διοξείδιο του άνθρακα και αποβάλλουν οξυγόνο.
Τη νύχτα όμως τα φυτά δε φωτοσυνθέτουν, αφού η φωτοσύνθεση δεν είναι δυνατή χωρίς το φως του ήλιου. Καθώς η αναπνοή συνεχίζεται και τη νύχτα, τα φυτά απορροφούν οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα.
Συνολικά στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου το οξυγόνο που απελευθερώνει ένα φυτό είναι πολύ περισσότερο από αυτό που απορροφά από το περιβάλλον, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνει είναι πολύ λιγότερο από αυτό που απορροφά. Kι αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν με επιστημονικά δεδομένα ότι είναι εντελώς ακίνδυνο για τη δική μας υγεία να έχουμε φυτά στο υπνοδωμάτιό μας, ας μιλήσουμε και για το ποιο φυτό θεωρείται το ιδανικό για την κρεβατοκάμαρα.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που έκανε η NASA, το πιο κατάλληλο φυρό για να κοιμόμαστε κοντά του τη νύχτα, είναι η Σανσεβιέρια που λέγεται επίσης και Snake Plant, αλλά και «γλώσσα της πεθεράς,» καθώς τα φύλλα της είναι μεγάλα και αιχμηρά όπως χαριτολογώντας λένε πως μοιάζει η γλώσσα της πεθεράς. Το συγκεκριμένο φυτό λοιπόν όχι μόνο δεν θα σας βλάψει αλλά θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου σας όσο εσείς κοιμάστε γιατί σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτά όπως περιγράψαμε παραπάνω, η Σανσεβιερία μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν χρησιμοποιήσετε 2-3 γλάστρες Σανσεβιέρια θα αποκτήσετε ένα φυσικό και αποτελεσματικό φίλτρο αέρα μέσα στο σπίτι σας.
Επιπλέον η Σανσεβιέρια είναι ένα φυτό που δεν είναι απαιτητικό και μπορεί να αναπτυχθεί και υπό το φως του ήλιου αλλά και σε πιο σκιερά μέρη. Δεν θέλει πολύ πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα μπορείτε να το ποτίζετε μόνο μια φορά το μήνα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα φυτό;