Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για την αγάπη τους όσον αφορά την τάξη και την οργάνωση, και έχουν εφεύρει πολλές μεθόδους τις οποίες εφαρμόζουν αφενός στο σπίτι τους και αφέτέρου στη ζωή τους.
Η φιλοσοφία τους γύρω από την τακτοποίηση και τον καθαρισμό του χώρου τους έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, κερδίζοντας εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς που την εφαρμόζουν.
Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς μεθόδους τακτοποίησης είναι και αυτή των πέντε S, η οποία αντιπροσωπεύει πέντε ιαπωνικές λέξεις που ξεκινούν όλες από το γράμμα S και αφορούν διαφορετικές αρχές οργάνωσης, τακτοποίησης και διατήρησης ενός όμορφου επαγγελματικού αλλά και σπιτικού περιβάλλοντος.
Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης μεθόδους στοχεύει στη μείωση των άχρηστων πραγμάτων
Seiri: Ταξινόμηση
Στο πρώτο βήμα διακρίνουμε τι μας είναι απαραίτητο και τι πρέπει να πετάξουμε. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, καθώς αρκετές φορές μπορεί να νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε κάποια αντικείμενα, ενώ στην πραγματικότητα μάς είναι περιττά. Αυτό που πρέπει να πάρουμε απόφαση είναι πως δεν κρατάμε τα πάντα, αλλά μόνο αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, ώστε να μην φορτωνόμαστε με άχρηστα αντικείμενα.
Seiton: Τακτοποίηση
Στο δεύτερο βήμα, αφού έχετε αποφασίσει τι θα κρατήσετε και τι θα πετάξετε, οργανώνετε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να τα βρείτε εύκολα όταν τα χρειάζεστε. Έτσι, εξοικονομείτε χρόνο όταν αναζητάτε κάτι και δεν χάνεστε μέσα σε στοίβες αντικειμένων (που πιθανότατα τα περισσότερα από αυτά δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ).
Seiso: Ρύθμιση και καθαριότητα
Τώρα ήρθε η ώρα να καθαρίσετε το χώρο, καθώς η σκόνη και η βρομιά προκαλούν προβλήματα τόσο στην δική μας υγεία -όσοι έχουν αλλεργία στη σκόνη καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοούμε- όσο και στη διάρκεια ζωής των αντικειμένων.
Seiketsu: Τυποποίηση
Σε αυτό το στάδιο, διασφαλίζουμε τον τρόπο να διατηρήσουμε την οργάνωση του χώρου μακροπρόθεσμα και αυτό σημαίνει τυποποίηση των διαδικασιών που ακολουθούμε, ώστε να αποκτήσουμε ένα μοτίβο, μια ρουτίνα τακτοποίησης. Για παράδειγμα, μπορείτε να σημειώσετε τι ακριβώς κάνατε για να οργανώσετε και να καθαρίσετε τον κάθε χώρο ξεχωριστά και να το επαναλαμβάνετε.
Shitsuke: Συντήρηση
Στο τελευταίο στάδιο της μεθόδου, απαιτείται αφενός πειθαρχία και αφετέρου επανάληψη. Θα καθιερώσετε τον δικό σας τρόπο και ύστερα από μια-δυο φορές θα ξέρετε ακριβώς τι να κάνετε εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.