Η επιδερμίδα μας αντικατοπτρίζει τη φροντίδα που της έχουμε προσφέρει και κυρίως αν το έχουμε κάνει από νεαρή ηλικία, καθώς τα λάθη της νεότητας φαίνονται στο άμεσο μέλλον. Αν δεν έχουμε μεριμνήσει για το δέρμα μας από την εφηβεία μας, τότε στα 30 μας θα είναι πολύ αργά για πρόληψη. Τότε θα πρέπει ήδη να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, όχι να το προλαμβάνουμε.

Προσωπικά φοράω ενυδατικές κρέμες προσώπου και σώματος από τα 17 μου χρόνια ανελλιπώς και όσο περνούσαν τα χρόνια άλλαξα απλώς τα προϊόντα skincare σε αντιρυτιδικά. Σήμερα ευγνωμονώ τον εαυτό μου, που η επιδερμίδα μου είναι σε άψογη κατάσταση και ενώ διανύω τα early 40s μου η επιδερμίδα μου είναι λαμπερή και χωρίς ρυτίδες: Θα έλεγα πως η ηλικία της επιδερμίδας μου είναι δέκα με δεκαπέντε χρόνια νεότερη από τη βιολογική μου ηλικία. Αυτό οφείλεται στο προλαμβάνειν.

Εδώ θα προσθέσω πως το botox, το υαλουρονικό και άλλες ενέσιμες θεραπείες, μπορούν να βοηθήσουν ένα πρόσωπο να δείξει νεότερο, αλλά αν δεν έχει γίνει μεθοδική δουλειά μέσα στα χρόνια, αυτές οι θεραπείες από μόνες τους και πάλι δεν θα έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Πάμε, λοιπόν, να δούμε από πότε ιδανικά πρέπει να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αντιγηραντικά προϊόντα skincare:

Αντηλιακή προστασία: από βρέφος

Το φίλτρο αντιηλιακής προστασίας είναι το πιο αποτελεσματικό αντιγηραντικό προϊόν. Η δράση του είναι πιο ισχυρή τόσο από το υαλουρονικό οξύ όσο και από τα αντιοξειδωτικά. Αυτό το καθιστά το νούμερο ένα προϊόν σε πωλήσεις χωρίς συνταγογράφηση για την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος. Μπορείτε ή μάλλον επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό από μόλις 6 μηνών μωρό.

Η πρότασή μου:

Dior Solar The Protective Creme SPF 50 – SPF 50 Sunscreen for Face 45,95

Κρέμα ματιών: από την ενηλικίωση

Τα πρώτα σημάδια κούρασης και σπασίματος παρατηρούνται στα μάτια. Μπορεί στη δεκαετία των 20s να νομίζουμε -και ίσως να ισχύει- πως με έναν beauty sleep τα μάτια μας θα συνέλθουν, ωστόσο το payback θα έρθει αργότερα και δε θα μας αρέσει καθόλου: Οι λεπτές γραμμές, αυτό που αποκαλούμε «πόδι της χήνας» και οι μαύροι κύκλοι θα έρθουν ξαφνικά μία ημέρα και δυστυχώς δε θα φεύγουν. Πρέπει να χρησιμοποιούμε αρχικά ενυδατική και στη συνέχεια ενισχυμένη με αντιγηραντική δράση κρέμα ματιών από τα 18 μας χρόνια. Στην κρέμα ματιών αξίζει να επενδύσετε σε ένα ακριβό προϊόν.

Η πρότασή μου:

Estée Lauder Re-Nutriv Ultimate Diamond Transformative Energy Eye Crème 15ml 354,95

Βιταμίνη C: από τα 20

Η βιταμίνη C σε μορφή ορού καλό είναι να χρησιμοποιείται κάτω από το αντιηλιακό σας, καθώς με αυτόν τον τρόπο ενισχύει την αντηλιακή προστασία σε τετραπλάσιο βαθμό και μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιήσετε serum ή κρέμα με αντιοξειδωτική βιταμίνη C στα early 20s. H βιταμίνη C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που διασπούν το κολλαγόνο, βλάπτουν τα κύτταρα και προκαλούν υπερμελάγχρωση και ρυτίδες. Μια συμβουλή που ισχύει τόσο για το φυσικό χυμό πορτοκάλι όσο και για τη βιταμίνη C σε μορφή skincare product είναι πως πρέπει να τα καταναλώνεις γρήγορα πριν οξειδωθούν: Ο χυμός αντέχει περίπου μισή ώρα, ενώ ένας ορός με βιταμίνη C αντίστοιχα δύο μήνες.

The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% 12,95

Ρετινόλη: από τα 30

Η βασίλισσα της αντιγήρανσης στέφθηκε στα 80s και από τότε ό,τι άλλο κι αν έχει βγει στην αγορά δεν έχει καταφέρει να την εκθρονίσει. Καθώς διανύουμε τη δεκαετία των 30 οι ανάγκες της επιδερμίδας μας για πιο εντατική περιποίηση έχουν αρχίσει και καλό είναι να εντάξουμε στη ρουτίνα ομορφιάς μας τον μεγάλο μας σύμμαχο, τη ρετινόλη, καθώς επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων και αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και χαρίζοντας ελαστικότητα, σφριγηλότητα και δίνει στην επιδερμίδα μας μια πνοή ζωντάνιας και λάμψης.

H πρότασή μου:

The Inkey List RETINOL – Serum 15,50