To καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ και ίσως έχετε επιλέξει για τις διακοπές έναν προορισμό στον οποίο θα πάτε αεροπορικώς. Τελευταία, έχει γίνει μεγάλο trend στο TikTok το hashtag #planeskincare που ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια προβολές και οι άνθρωποι δείχνουν μέσα από τα βίντεό τους πώς φροντίζουν την επιδερμίδα τους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Ο λόγος;

Μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, υπάρχουν συνθήκες που επηρεάζουν το δέρμα μας: Διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αλλαγές στη βαρομετρική πίεση, μειωμένη υγρασία, τροποποιημένο μικροβιακό περιβάλλον και αυξημένη έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία είναι μερικές από αυτές που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν αφυδάτωση και διάφορα άλλα δερματολογικά προβλήματα.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα μας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης

Μέσα την καμπίνα του αεροπλάνου, τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν στο 10-20%, ενώ το κατάλληλο ποσοστό υγρασίας για να ευδοκιμήσει η επιδερμίδα είναι μεταξύ 40% και 70%. Αυτή η μείωση του ποσοστού της υγρασίας, μπορεί να οδηγήσει στη διατάραξη της λειτουργίας του δερματικού φραγμού και αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ερεθισμό και θαμπάδα. Μάλιστα, ο οργανισμός μας, για να αντισταθμίσει την ξηρότητα του περιβάλλοντος, τείνει να παράγει περισσότερη λιπαρότητα, κάτι που δυνητικά προκαλεί φραγμένους πόρους και ακμή, ειδικά για άτομα που έχουν προδιάθεση.

Τι μπορείτε να κάνετε πριν από την πτήση

Αρχικά, πρέπει να καταναλώσετε αρκετό νερό, καθώς η ενυδάτωση του οργανισμού ξεκινάει εκ των έσω. Ένα ελαφρύ scrub, μία-δύο μέρες πριν από την πτήση, θα βοηθήσει την επιδερμίδα να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και να απορροφήσει καλύτερα τα προϊόντα περιποίησης. Κάντε ένα μπάνιο πριν ταξιδέψετε και προχωρήστε κανονικά στη skincare ρουτίνα σας. Καλύτερα να αποφύγετε το μακιγιάζ. Προτιμήστε έναν ορό και μία κρέμα προσώπου, καθώς και αντηλιακό, ενώ εφοδιαστείτε με μία μάσκα ύπνου για να χαλαρώσετε στο κάθισμα και να πάρετε έναν power nap κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έχετε μαζί σας patches για κάποιο πιθανό ξέσπασμα ακμής και ένα ενυδατικό lip balm.

@sarahpalmyra

My skincare routine on a long flight—my two cents, no need to overdo it with a complicated routine but what do you guys think? #skincareroutine #grwm #skincaretips #airplaneskincare #travelskincare #travelroutine #sunstick #breakouts #minimalistskincare

♬ Spongebob Tomfoolery – Dante9k Remix – David Snell


Τι μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της πτήσης

Πιείτε πολύ νερό, καθώς, όπως είπαμε, η ξηρή ατμόσφαιρα της καμπίνας θα σας αφυδατώσει. Ενισχύστε την ενυδάτωση του προσώπου σας με την κρέμα προσώπου σας, που καλό είναι να περιέχει συστατικά όπως βιταμίνη C και ρετινόλη. Μπορείτε επίσης να φορέσετε μια sheet mask ή eye pads, καθώς και να ψεκάζετε το πρόσωπό σας με ένα σπρέι ιαματικού νερού. Για τη μείωση του πρηξίματος, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα roller προσώπου που θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος.

@erikaapapag

not filmed: my two extremely oversized neck pillows #airplaneskincare

♬ the color violet – ☆

Τι μπορείτε να κάνετε μετά την πτήση

Μπείτε το συντομότερο δυνατόν για ένα μπάνιο για να ανανεωθείτε και να αναζωογονηθείτε. Προχωρήστε στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας και χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα σώματος. Συνεχίστε να καταναλώνετε υγρά και προσθέστε χυμούς πλούσιους σε βιταμίνες. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως σύντομα θα έχετε να πάρετε και μια πτήση επιστροφής.