Με αφορμή τα γενέθλια της Marilyn Monroe που γεννήθηκε σαν σήμερα, 1η Ιουνίου 1926 και πέθανε στις 5 Αυγούστου 1962, θυμόμαστε μία από τις πιο εμβληματικές της στιγμές: Όταν τραγούδησε «Ηappy Birthday Mr. President» στον εραστή της, John Kennedy, μέσα στο Madisson Square Garden.

Ήταν 19 Μαΐου 1962 και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γιορτάζει δέκα ημέρες νωρίτερα τα 45α γενέθλιά του σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη και συγκεντρώνει 15.000 θεατές που έδωσαν έως και 8.500 δολάρια για να βρεθούν στον ίδιο χώρο με τον JFK, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ταμείο των Δημοκρατικών.

Η Marilyn Monroe, που διατηρούσε δεσμό με τον John Kennedy, ανέβηκε στη σκηνή για μόλις μερικά δευτερόλεπτα και τραγούδησε την πιο λάγνα εκδοχή του τραγουδιού κάνοντας το πλήθος να αφηνιάσει και τον ίδιο τον Πρόεδρο να σχολιάσει με χιούμορ: «Μπορώ να αποσυρθώ από την πολιτική, τώρα που μου τραγούδησαν το “Χρόνια Πολλά” με ένα τόσο γλυκό και αθώο τρόπο».

To εμβληματικό φόρεμα που φορούσε εκείνη τη βραδιά είχε την υπογραφή του Ζαν Λουί, κόστιζε 12.000 χιλιάδες δολάρια και πουλήθηκε έναντι 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία μαζί με άλλα ενθύμιά της. Το θέμα όμως δεν είναι τι φορούσε, αλλά τι δεν φορούσε η Marilyn Monroe εκείνη τη βραδιά που η Jackie Kennedy δεν ήταν στο Madisson Square Garden, αλλά στο Λευκό Οίκο, σπάζοντας, σύμφωνα με το σενάριο, την τηλεόραση βλέποντάς την να τραγουδάει στο σύζυγό της «Χρόνια Πολλά».

Στο βιβλίο «Life Isn’t Everything: Mike Nichols, As remembered By 150 Of His Closest Friends» αναφέρεται για πρώτη φορά το γεγονός ότι η ντίβα του κινηματογράφου εκείνη τη βραδιά δεν φορούσε εσώρουχα. Συγκεκριμένα, η αρθρογράφος των New York Times, Maureen Dowd, είπε στους συγγραφείς του βιβλίου, Ash Carter και Sam Kashner: «Όταν η Marilyn Monroe τραγούδησε στα γενέθλια του John Kennedy φορώντας εκείνο το διάσημο φόρεμα που έπρεπε να ραφτεί πάνω της, ο Mike Nichols ήταν εκεί, εκείνο το βράδυ. Μου είπε: “Καθόμουν ακριβώς πίσω από τη Marilyn Monroe, δεν φαινόμουν, όταν τραγουδούσε το Happy Birthday, Mr. President και τότε συνέβη κάτι απίστευτο. Το φόρεμά της άνοιξε, προς μεγάλη μου χαρά, δεν φορούσε καθόλου εσώρουχα”».