Μην περιμένετε θαύματα σε ένα μήνα από μια δίαιτα. Υιοθετήστε εκείνην που θα σας οδηγήσει σε ένα υγιές βάρος και θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος μια για πάντα!
Οι διαιτολόγοι του αμερικανικού συλλόγου διαιτολόγων υποστηρίζουν ότι σε μια δίαιτα με λίγες θερμίδες και μη ισορροπημένη σε θρεπτικά στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος από τα κιλά που θα χαθούν είναι μυϊκός ιστός και νερό και δυστυχώς, ελάχιστο λίπος. Όταν δεν παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που χρειάζονται για τη συντήρηση και ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, αυτός αδυνατίζει και φθείρεται. Η σωστή διατροφή θα μας βοηθήσει να χάσουμε, κυρίως, λίπος.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα συνδυασμό διατροφής, άσκησης και βιταμινών. Δέστε τι μπορείτε να κάνετε για να καταφέρετε να κάψετε το επιπλέον λίπος.
1. Κάντε αποτοξίνωση
Μέσα στα λιποκύτταρα αποθηκεύονται τοξίνες από τις τροφές (παρασιτοκτόνα, φυτοφάρμακα) και από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Εάν οι συγκεντρώσεις τους είναι αυξημένες, ο οργανισμός μειώνει την καύση του λίπους για να προστατεύσει τα ζωτικά όργανα και δημιουργεί το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος γύρω από την κοιλιά.
• Περιορίστε την κατανάλωση καφέδων, αλκοόλ, ζάχαρης, έτοιμων φαγητών, βιομηχανοποιημένων σνακς και τηγανητών φαγητών.
• Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες Β3, Β6, Β12 και φυλλικό οξύ (ασπράδια αβγών από κότες βιολογικής εκτροφής, αν είναι δυνατόν, άπαχο κρέας, ψάρια ανοικτής θαλάσσης και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά).
• Πίνετε πολύ νερό.
2. Καταπολεμήστε το οξειδωτικό στρες
Η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Είναι η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ ελευθέρων ριζών, κυρίως του οξυγόνου, και αντιοξειδωτικών, ως αμυντικών μηχανισμών έναντι της βλαπτικής δράσης των ελευθέρων ριζών. Το οξειδωτικό stress είναι υπεύθυνο για πολλά νοσήματα όπως αθηροσκλήρωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπογονιμότητα, φλεγμονές, νόσο Parkinson, νόσο Altzheimer, παγκρεατίτιδα, ασθένειες ήπατος, καταρράκτη, τενοντίτιδες, κυστική ίνωση, ρευματοειδή αρθροπάθεια, καθώς διάφορες μορφές καρκίνου. Έτσι, αυτό με τη σειρά του φθείρει τα κύτταρα, απορυθμίζει τις ορμόνες, ελαττώνει το μεταβολισμό και αυξάνει το σωματικό λίπος.
• Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε (λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς) που θεωρούνται και αντιοξειδωτικές.
3. Ενεργοποιήστε το λιπώδη ιστό
Υπάρχουν μικρά μυστικά που δραστηριοποιούν το λιπώδη ιστό, βοηθούν τον οργανισμό να μην αποθηκεύει θερμίδες με τη μορφή λίπους και «ξυπνούν» τον πιο τεμπέλικο μεταβολισμό.
• Τρώγετε ένα μικρό γεύμα κάθε 3-3,5 ώρες.
• Επιλέγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ωφέλιμα λιπαρά, όπως ψάρια, θαλασσινά και όσπρια: μπορούν να αυξήσουν το βασικό μεταβολισμό μέχρι και 30% για τις επόμενες 3-4 ώρες και προκαλούν κορεσμό.
• Προτιμήστε να τρώτε το φαγητό σας σε στερεή μορφή παρά σε πολτοποιημένη ή υγρή, π.χ., τα φρούτα αυτούσια και όχι σε χυμό, τα ζυμαρικά αλ ντέντε και όχι παραβρασμένα και τις πατάτες βραστές ή ψητές και όχι πουρέ.
• Προτιμήστε ενεργειακά αραιά τρόφιμα (λίγες θερμίδες-μεγάλος όγκος) όπως αγγούρι, χόρτα, ασπράδια αβγών, γαρίδες, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, φράουλα, μελιτζάνα, λάχανο, μπρόκολο, ντομάτα, μπάμιες, μαρούλι, πιπεριές, ραπανάκια, σπανάκι, φασολάκια, ανανά, ακτινίδια, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, σπαράγγι, σούπες και ζωμοί με λαχανικά.
4. Ασκηθείτε!
Έτσι, διατηρείται η μυϊκή μάζα η οποία καίει θερμίδες ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης. Ο μυς είναι το πιο δραστήριο μεταβολικά όργανο του σώματος. Ο μεταβολισμός αυξάνεται 1,5-7 φορές ανάλογα με την ένταση της άσκησης. Κάντε αερόβια άσκηση για 30 λεπτά, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα (περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία) σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
Το μυστικό
Κάντε ένα DNA τεστ. Εντοπίζει αν έχετε αλλαγές στα γονίδιά σας που επηρεάζουν την αποτοξινωτική ικανότητά σας και ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του οργανισμού σας. Σας υποδεικνύει ακριβώς τις ανάγκες σας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά Α, C και Ε (σε μικρογραμμάρια) και το πώς μπορείτε να αποτοξινωθείτε. Αναζητήστε το στα οργανωμένα ινστιτούτα διατροφής.
Πηγή: omorfamistika.gr