Είναι η στιγμή του μήνα που όλοι θέλουν να ξεχάσουν… η στιγμή που πρέπει να ανοίξεις τους λογαριασμούς και να δεις τι πρέπει να πληρώσεις σε λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες κ.τ.λ.
Το άνοιγμα του φακέλου, εν αναμονή της αποκάλυψης του συνολικού ποσού, μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς της καρδιάς και να κάνει τα νεύρα να… τσιτώσουν!
Κι ενώ η παραπάνω περιγραφή μπορεί να ακούγεται κάπως «δραματική», είναι καθόλα πραγματική, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι αναφέρουν ότι το στρες που προκαλείται από την οικονομική κατάσταση κάποιου μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο.
Καρδιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προειδοποιούν, ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή.
Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε πώς μια σειρά από γεγονότα της καθημερινότητας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς ενός ατόμου.
Οι τραυματικές εμπειρίες, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ή μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιακού επεισοδίου έως και πάνω από 65% στις γυναίκες μέσης ηλικίας και πάνω. Μάλιστα, όπως σημειώνει δημοσίευμα της MailOnline, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές παρουσίασε ο αντίκτυπος που προκαλεί το ψυχολογικό στρες στην καρδιά.
Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 55.000 δολαρίων το χρόνο, ήταν πιο ευάλωτες στις καρδιακές νόσους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα από 26.763 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη, τις οποίες παρακολούθησαν για χρονικό διάστημα εννέα ετών.
Η επικεφαλής της μελέτης, καρδιολόγος Dr Michelle Albert δήλωσε σχετικά: «Δε γνωρίζουμε αν οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες λόγω της φύσης τους, όπως υποστηρίζει προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η μείωση στη ροή του αίματος προς την καρδιά προκαλείται από οξύ νοητικό στρες, το οποίο απαντάται πιο συχνά στις γυναίκες και στα άτομα με λιγότερη κοινωνική υποστήριξη. Σε βιολογικό επίπεδο, αυτό που γνωρίζουμε είναι, ότι οι αρνητικές εμπειρίες –συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών- μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονών και κορτιζόλης. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μεταξύ του φύλου, των καρδιακών ασθενειών και των ψυχολογικών παραγόντων είναι ελάχιστα κατανοητή».
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας, Circulation, Cardiovascular Quality and Outcomes.