Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη δομική πρωτεΐνη στο σώμα και το δέρμα. Η σταδιακή και φυσική του πτώση με τα χρόνια είναι αυτό που συμβάλλει σε αυτά που θεωρούμε σημάδια γήρανσης: λεπτές γραμμές, χαλάρωση, ωχρότητα κ.α. Γι’ αυτό και δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς τρόπους να «αποκαταστήσουν» τα φυσικά τους επίπεδα κολλαγόνου στο πρόσωπό τους. Μάθετε, λοιπόν, ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί φυσικοί τρόποι για να υποστηρίξετε τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα σας.
Τι κάνει το κολλαγόνο για το σώμα και το δέρμα
Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σώμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου, αλλά οι τύποι I, II και III είναι οι πιο συνηθισμένοι στο ανθρώπινο σώμα, αναφέρει το mindbodygreen.com. Το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλές περιοχές του σώματος: το δέρμα, τα οστά, τους χόνδρους και τους μύες, με σκοπό να βοηθήσει τους ιστούς να είναι ταυτόχρονα πιο σταθεροί, ελαστικοί και να αντέχουν στις τεντώσεις. Έτσι, για παράδειγμα, διατηρεί το δέρμα νεανικό και ελαστικό.
Χρειάζεται να αποκαταστήσετε το κολλαγόνο;
Το σώμα σας παρέχει τη δική του παροχή κολλαγόνου μέσω ινοβλαστών (υποθέτοντας ότι τα δομικά στοιχεία αμινοξέων υπάρχουν από τη διατροφή σας). Ουσιαστικά, αυτά τα κύτταρα παίρνουν αμινοξέα (τα συστατικά της πρωτεΐνης) που προσλαμβάνουμε και στη συνέχεια τα μετατρέπουν σε πρωτεΐνη. Το κακό, ωστόσο, είναι ότι αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. «Το σώμα μας εξισορροπεί πάντα την παραγωγή και την αποικοδόμηση κολλαγόνου», λέει ο δερματολόγος Gary Goldenberg, M.D., επίκουρος κλινικός καθηγητής δερματολογίας στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη σχετικά με την πτώση του κολλαγόνου. «Όταν είμαστε νέοι, το σώμα μας παράγει περισσότερο κολλαγόνο από ό,τι διασπώνουμε. Αυτή η ισορροπία στρέφεται προς το λάθος δρόμο με την ηλικία, καθώς η αναγέννηση των ιστών μειώνεται».
Η διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου στον οργανισμό του καθενός, σύμφωνα με το mindbodygreen.com, έχει παρατηρηθεί ότι κορυφώνεται στη δεκαετία των 20. Κάποια στιγμή σε εκείνη την πολύτιμη δεκαετία αρχίζει η παρακμή, με το ακριβές σημείο να είναι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά συνήθως τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’20 αποτελούν στην πλειοψηφία τους το μέσο όρο. Μετά από αυτό, το κολλαγόνο σας μειώνεται με σταθερό ρυθμό 1% ετησίως, κάθε χρόνο.
Για όσες περνούν από την εμμηνόπαυση, το κολλαγόνο παίρνει άλλη μια πτώση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περίπου 30% και στη συνέχεια σταθεροποιείται σε μείωση περίπου 2% κάθε χρόνο. Επιπλέον, το κολλαγόνο σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί από φυσικούς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, οι στρεσογόνοι παράγοντες και η διατροφή.
Πώς να αποκαταστήσετε το κολλαγόνο
Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο για την υγεία και τη μακροζωία του δέρματος. Είναι κατασκευασμένα από πεπτίδια κολλαγόνου, ή αμινοξέα βραχείας αλυσίδας, που απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα. Μόλις απορροφηθούν, μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα, ασκώντας τα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει ότι είναι σε θέση να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου του ίδιου του σώματός σας διεγείροντας τους ινοβλάστες, τα ίδια αυτά κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη εξαρχής.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να λάβετε που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου σας μέσω άλλων οδών. Αν και αυτή δεν είναι μια εξαντλητική λίστα, εδώ είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές που πρέπει να αναζητήσετε: Βιταμίνες C & E. Εκτός από εξαιρετικά μικροθρεπτικά αντιοξειδωτικά, αυτές οι βιταμίνες παίζουν πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου: Η βιταμίνη C απαιτείται για τον σχηματισμό κολλαγόνου στο σώμα βοηθώντας στη διαδικασία σύνθεσης, ενώ η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητο λίπος -διαλυτή βιταμίνη σημαντική για τη φυσιολογική διασύνδεση κολλαγόνου.
Ποιο ο ρόλος της διατροφής στην αποκατάσταση του κολλαγόνου
Ενώ η λήψη συμπληρωμάτων παρέχει μια στοχευμένη προσέγγιση για την υποστήριξη του κολλαγόνου, η καθημερινή σας διατροφή αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται αυτό. Στην ιδανική περίπτωση, ακολουθείτε μια δίαιτα με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών -και μια δίαιτα που δεν υποκινεί τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα. Ειδικά για το κολλαγόνο, μπορείτε, επίσης, να καταναλώνετε τροφές που έχουν οι ίδιες προφίλ αμινοξέων, όπως κοτόπουλο (με το δέρμα), άπαχα κρέατα, φακές κ.λπ. Θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Ε (για σύνθεση κολλαγόνου), μια ποικιλία από θρεπτικά και φυτοθρεπτικά αντιοξειδωτικά (για την προστασία του στρώματος κολλαγόνου σας) και βασικά μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος (που παίζουν επίσης ρόλο στην παραγωγή πρωτεΐνης). Τέλος, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη σκλήρυνση και τον κατακερματισμό του κολλαγόνου στο δέρμα.