Το νανούρισμα αποτελεί, σε πολλές περιπτώσεις, ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» για τους γονείς, προκειμένου να ηρεμήσουν και να κοιμίσουν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, το νανούρισμα ή η χρήση λέξεων με ήρεμη φωνή προσφέρει ένα ακόμη πλεονέκτημα: βοηθά το «χτίσιμο» καλύτερης μνήμης στα μικρά παιδιά.
Μια έρευνα αμερικανών επιστημόνων αποκάλυψε, ότι τα μωρά είναι πιο πιθανό να θυμούνται τις καλές στιγμές, παρά τις αρνητικές εμπειρίες που έχουν βιώσει.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Infant Behaviour and Development, υποστηρίζει ότι τα μωρά είναι πιο πιθανό να θυμούνται κάτι, αν αυτό συνοδεύεται από ένα θετικό συναίσθημα.
«Έχουν γίνει μελέτες για τη μνήμη των βρεφών, οι οποίες εξετάζουν τις διακρίσεις στις συναισθηματικές επιπτώσεις. Η δική μας έρευνα είναι η πρώτη που μελετά πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη» ανέφερε στη MailOnline ο καθηγητής Ross Flom από το πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα των ΗΠΑ.
Παρότι τα μωρά ηλικίας μερικών μόλις μηνών δε μπορούν να μιλήσουν, υπάρχουν ένα σωρό άλλοι τρόποι με τους οποίους οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν το πώς ανταποκρίνονται σε διαφορετικά ερεθίσματα.
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση των ματιών των μωρών και πόση ώρα αυτά κοιτούσαν μια συγκεκριμένη εικόνα.
Τοποθέτησαν τα μωρά μπροστά από μια οθόνη και τους έδειξαν ένα πρόσωπο, το οποίο τους μιλούσε είτε με χαρούμενη, είτε με ουδέτερη ή με θυμωμένη φωνή.
Αμέσως μετά τους έδειξαν ένα γεωμετρικό σχέδιο.
Για να εξετάσουν τη μνήμη τους, οι ερευνητές έκαναν επιπλέον τεστ πέντε λεπτά αργότερα και μία ημέρα μετά, επίσης.
Σε αυτά, έδειξαν στα μωρά δύο γεωμετρικά σχέδια, το ένα δίπλα στο άλλο: ένα εντελώς καινούριο και το αρχικό, που είχαν δει την πρώτη φορά, όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσες φορές κάθε μωρό κοίταξε τη μία εικόνα και μετά την άλλη και πόση ώρα «έμενε το βλέμμα» τους σε κάθε μία.
Οι αναμνήσεις των μωρών δε βελτιώνονταν αν το σχήμα είχε προηγουμένως συνδεθεί με μια αρνητική φωνή, όμως εμφάνιζαν σημαντικές βελτιώσεις, όταν τα μωρά θυμόντουσαν εικόνες από σχήματα που είχαν συνδέσει με θετικές φωνές.
«Πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι, ότι η θετική επίδραση επιτείνει το σύστημα προσοχής κι εγρήγορσης των μωρών. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ικανότητά τους να επεξεργάζονται και ενδεχομένως να θυμούνται τα γεωμετρικά μοτίβα» εξήγησε ο καθηγητής.
(Φωτογραφία αρχείου)