Η έκθεση της εγκύου ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης μωρών με χαμηλό βάρος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού αυξάνεται κατά περίπου 20%, στις γυναίκες που ζουν σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, ακόμα και για τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλείας στην ΕΕ, δηλαδή κάτω από το υπάρχον ετήσιο όριο ποιότητας του αέρα (25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”, ανέφεραν πως «όπως δείχνει η έρευνά μας, ένα σημαντικό ποσοστό γεννήσεων μωρών με λειψό βάρος θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη, αν μειωνόταν η ρύπανση του αέρα στις πόλεις, ιδίως από τα μικροσκοπικά σωματίδια».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία αφορούσαν πάνω από 74.000 γεννήσεις μεταξύ των ετών 1994-2011. Ως μικρά σωματίδια (ΡΜ 2,5) θεωρούνται αυτά που έχουν διάμετρο κάτω από 2,5 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου).

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ρύπανση του αέρα, εκτός από χαμηλότερο βάρος, οδηγεί στη γέννηση μωρών με μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.