Κάθε οργανισµός έχει τις δικές του ανάγκες όσον αφορά στο αδυνάτισµα. Ακολουθήστε τη δίαιτα που σας ταιριάζει επιλέγοντας ένα από τα προγράµµατα των 1.900, 1.500 ή 1.200 θερµίδων ή κάνοντας το συνδυασµό που είναι ιδανικός για εσάς.
Πριν ξεκινήσετε: Ξεκινώντας µια σωστή διατροφή για να µειώσουµε τα κιλά µας πρέπει να έχουµε κατά νου ότι µια φυσιολογική απώλεια βάρους κυµαίνεται στα 2-4 κιλά το µήνα. Ο οργανισµός µας δηλαδή πρέπει να χάνει 0,5-1 κιλό την εβδοµάδα. Ό,τι παραπάνω χάνεται (και σίγουρα µε κόπο!) δεν είναι λίπος αλλά µυς και πολύτιµα υγρά.
Επίσης οι αυστηρές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους σε χρόνο-ρεκόρ βασίζονται στον αποκλεισµό συγκεκριµένων τροφών µε αποτέλεσµα να δηµιουργούν στον οργανισµό µας ένα είδος στερητικού συνδρόµου, που µπορεί να οδηγήσει στην επαναπρόσληψη βάρους, αφού, όταν επανεντάξουµε στη διατροφή µας τις «απαγορευµένες» τροφές, τις καταναλώνουµε σε αυξηµένη ποσότητα.
Το να θέλουµε λοιπόν και να προσπαθούµε να χάσουµε βάρος γρήγορα είναι µια λάθος άποψη που έχει αντίθετα αποτελέσµατα από αυτά που επιθυµούµε.
Στην προσπάθειά µας να χάσουµε τα περιττά κιλά δεν πρέπει να παραλείπουµε κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούµε καθηµερινά στη διατροφή µας, ό,τι πρόγραµµα και αν επιλέξουµε να ακολουθήσουµε…
Μην ξεχνάτε το πρωινό: Ξεκινάτε πάντα την ηµέρα σας µε ένα καλό πρωινό, για να αρχίσετε τις δραστηριότητές σας µε ενέργεια και διάθεση.
Τρώτε απ’ όλα: Καταναλώνετε τρόφιµα από όλες τις οµάδες τροφίµων ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα εµφάνισης στερητικού συνδρόµου. ∆ώστε ιδιαίτερη βάση στα τρόφιµα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (δηµητριακά, ψωµί, ζυµαρικά, παξιµάδια και φρυγανιές ολικής άλεσης), που σας κρατούν χορτάτες και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Πρώτα η σαλάτα: Τρώτε πρώτα τη σαλάτα και έπειτα το κυρίως πιάτο. Έτσι επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσµός. Επίσης κόβετε τη σαλάτα λίγο πριν καθίσετε στο τραπέζι ώστε να επιτύχετε την ελάχιστη απώλεια βιταµινών.
Φαγητό κάθε τρεις ώρες: Ακολουθείτε µικρά και συχνά γεύµατα. ∆εν πρέπει να µένετε νηστικές πάνω από 3 ώρες. Έτσι ο οργανισµός σας θα κάνει συνέχεια καύσεις και η γλυκόζη θα µένει σε σταθερά επίπεδα. Αποφύγετε όµως τη λήψη φαγητού αργά το βράδυ.
Περισσότερα φρούτα, λιγότερα λιπαρά: Καταναλώνετε 5 µερίδες φρούτων και λαχανικών ηµερησίως, χρησιµοποιείτε πάντα ελαιόλαδο στο µαγείρεµα αντί για βούτυρο κ.λπ. (και πάντα µε µέτρο) και αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιµα (κρουασάν, γκοφρέτες, τσιπς, σάλτσες, fast food).
Φροντίζετε να έχετε πάντα µαζί σας σνακ που µπορούν να καταναλωθούν εύκολα αναπληρώνοντας γρήγορα τα αποθέµατα ενέργειας του οργανισµού (κράκερ, φρυγανιές, µπισκότα πολυδηµητριακών, µπάρες δηµητριακών, αποξηραµένα φρούτα, χυµοί).
Η σηµασία της άσκησης: Στην απώλεια βάρους συµβάλλει σε µεγάλο ποσοστό και η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθηµερινότητά µας. Συγκεκριµένα, η άσκηση κατά τη διάρκεια της δίαιτας προφυλάσσει και ενδυναµώνει το µυϊκό σύστηµα, αποτρέποντας τη µείωση του βασικού µεταβολικού ρυθµού.
Οποιαδήποτε άσκηση (γυµναστήριο, περπάτηµα, ποδήλατο, κολύµπι κ.ά.) αυξάνει τον καρδιακό ρυθµό και τονώνει τους µυς, ενισχύοντας το αποτέλεσµα της δίαιτας, αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους συµµάχους της υγείας και της γραµµής µας.
Απευθυνθείτε στον ειδικό: Κατά τη διάρκεια µιας δίαιτας, εκτός του ότι χάνουµε περιττό βάρος, έχουµε την ευκαιρία και να εκπαιδευτούµε σε ό,τι αφορά στη διατροφή µας.
Μαθαίνουµε ποια πρέπει να είναι η καθηµερινή µας διατροφική συµπεριφορά, αποκτούµε καινούργιες συνήθειες όσον αφορά στο φαγητό και προσαρµόζουµε τη θερµιδική µας πρόσληψη ανάλογα µε τα σωµατοµετρικά µας χαρακτηριστικά αλλά και το βάρος που θέλουµε να χάσουµε.
Για να γίνουν όλα αυτά όµως είναι σηµαντικό πριν µπούµε στη διαδικασία να ακολουθήσουµε ένα πρότυπο διατροφής, να απευθυνθούµε στον ειδικό επιστήµονα διαιτολόγο – διατροφολόγο.
Πηγή: myworld.gr