Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαπιστώνουν πως ενώ τα πάνε πολύ καλά σε αρκετούς τομείς της ζωής τους, δυσκολεύονται στο πολύ ουσιαστικό ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων και πιο ειδικά στις ερωτικές σχέσεις. Τι συμβαίνει και οι έξυπνοι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν εύκολα σύντροφο; Η επιστήμη έχει μια απάντηση και γι’ αυτό το ζήτημα.
Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο «Birbeck College» δείχνουν πως οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι, έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν περίπλοκες καταστάσεις αλλά είναι πολύ πιθανόν να δυσκολεύονται όταν έχουν να κάνουν με πιο καθημερινά πράγματα όπως ο γάμος, η σχέσεις, η οικογένεια. Κατά συνέπεια είναι πιθανότερο να νιώθουν και μοναξιά.
Η εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας έφερε νέα προβλήματα, ο άνθρωπος μετά τη βιομηχανική επανάσταση δεν καλείται να αντιμετωπίσει μονάχα τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση, την τροφή ή την αναπαραγωγή λόγου χάρη, με τον πιο απλό τρόπο. Οφείλει να ανταποκριθεί σε νέα συστήματα, σε πολύπλοκες δουλειές που περιλαμβάνουν τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, να αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες. Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις αλλαγές αλλά από την άλλη μεριά δεν «ξεχνούν» την παραδοσιακή δομή της κοινωνίας.
Έτσι, ενώ ανταποκρίνονται με επιτυχία στις νέες προκλήσεις και καινοτομούν δεν εξασκούνται στα πιο απλά αλλά εξίσου σημαντικά πράγματα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν και στις δυο πλευρές της ζωής. Είναι απλά ένα θέμα συνήθειας.
Πολλοί επιστήμονες τονίζουν επίσης πως οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από τον ατομικισμό τους πιο εύκολα και να συμπεριφερθούν πιο αλτρουιστικά. Ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που πολλές φορές συνειδητά ή ασυνείδητα παραμελούν τον μικρόκοσμό τους.