Ένας στους 12 κατηγορεί τα θύματα βιασμού για την «τύχη» τους, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία είτε φλερτάρει με το βιαστή του είτε έχει καταναλώσει αλκοόλ πριν.

Τα στοιχεία αυτά έφερε στο φως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με αυτά 2 εκατ. άνθρωποι έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας την προηγούμενη χρονιά.

Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση και βία είναι γυναίκες συνήθως κάτω των 25 ετών, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών είναι γυναίκες που έχουν πάρει διαζύγιο.

Μάλιστα, το 6% των ανθρώπων πιστεύουν ότι τα θύματα βιασμού «φταίνε» καθώς είναι μεθυσμένοι όταν τους συμβαίνει το κακό, ενώ το 8% τους κατηγορεί ότι πρέπει να είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Το 7% εκτιμά ότι όσοι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από άτομο με το οποίο είχαν φλερτάρει κατά το παρελθόν, είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό που τους συνέβη.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης κατά της βίας που υπόκεινται οι γυναίκες (End Violence Against Women Coalition) δήλωσε: «Είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι ένας στους 12 πιστεύουν ότι οι γυναίκες ευθύνονται ολοκληρωτικά είτε κατά μεγάλο μέρος όταν πέφτουν θύματα βιασμού, επειδή απλά είναι μεθυσμένες, ή είναι υπό την επήρεια ουσιών ή απλά επειδή φλερτάρουν! Και παρότι δεν είναι η άποψη της πλειοψηφίας δείχνει κάτι και σίγουρα επηρεάζει τη συμπεριφορά των θυμάτων, τα οποία πολλές φορές δεν καταγγέλλουν το γεγονός κατηγορώντας τον εαυτό τους γι’ αυτό που τους συνέβη».