Την Κυριακή είναι η «Ημέρα της Μητέρας» και, όπως σχεδόν κάθε γιορτή που αποκτά εμπορικό χαρακτήρα, αναμένεται να καταγράψει πωλήσεις – ρεκόρ ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω των δώρων που θα προσφερθούν στις εορτάζουσες μαμάδες.
Όπως γράφει το Fortune, επικαλούμενο την εταιρεία πνευματικής ιδιοκτησίας Red Points, το 20% των Αμερικανών έχουν κάποια στιγμή αγοράσει πλαστό ή «μαϊμού» αντικείμενο δώρο για τη συγκεκριμένη μέρα.
Παρότι οι περισσότεροι πιθανότατα πρόσφεραν ψεύτικα βραχιόλια, ρολόγια και άλλα αντικείμενα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στις μητέρες τους χωρίς να το γνωρίζουν, κάποιοι δεν το έκαναν κατά λάθος.
«Ένας στους τρεις παραδέχθηκε πως πως αγόρασε κάτι ψεύτικο για τη μητέρα του εν γνώσει του» σχολίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της Red Points Laura Urquizu στο Fortune, επικαλούμενη στοιχεία έρευνας με τη συμμετοχή 1.500 Αμερικανών.
Εκείνοι που αγοράζουν εν γνώσει τους αντικείμενα – μαϊμού, επιλέγουν συνήθως κοσμήματα και ρολόγια. Τα στοιχεία δείχνουν πως το 84% των Αμερικανών ενηλίκων θα αγοράσουν δώρα για τις μαμάδες τους.
«Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι αγορές κοσμημάτων, κι αυτό συνέβαλε σε ποσοστό άνω του 30% στην αλλαγή των δαπανών φέτος σε σχέση με πέρσι» εξηγεί Katherine Cullen, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου. «Αυτό είναι πάνω κι από το ποσό που δαπανάται για τα πιο κλασικά δώρα, όπως οι κάρτες και τα λουλούδια».
Τα κοσμήματα είναι το πέμπτο δημοφιλέστερο δώρο για την ημέρα, μετά τις κάρτες, τα λουλούδια, τις δωροκάρτες και τα ρούχα/αξεσουάρ, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι και αντιπροσωπεύουν πωλήσεις ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πέρσι για τη Γιορτή της Μητέρας είχαν ξοδευτεί 23,1 δισ. δολάρια. Φέτος ο μέσος όρος κόστους των δώρων κυμαίνεται στα 196 δολάρια, σε σχέση με 180 δολάρια πέρσι. Οι άνδρες ξοδεύουν περισσότερα από τις γυναίκες, 237 δολάρια, σε σχέση με 158 των γυναικών. Η ηλικιακή ομάδα που δίνει τα περισσότερα είναι όσοι είναι μεταξύ 35 και 44 ετών: Θα δώσουν φέτος 248 δολάρια, κατά μέσο όρο, σε σχέση με 224 δολάρια πέρσι.
H Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1908 και πίσω από την καθιέρωσή της κρύβεται μία μελαγχολική ιστορία.