To πρώτο μωρό που ήρθε στον κόσμο με τη βοήθεια ρομποτικά υποβοηθούμενης μήτρας γεννήθηκε στην Σουηδία στις 8 Απριλίου. Τόσο η μητέρα όσο και το μικρό αγοράκι χαίρουν άκρας υγείας ενώ το μωρό, που γεννήθηκε με καισαρική τομή, έχει ύψος 48 εκατοστά και βάρος 2,9 κιλά.
Είχε προηγηθεί μεταμόσχευση μήτρας κατά την οποία η δότρια, η οποία ήταν η μητέρα της εγκύου και γιαγιά του μωρού, χάρισε την μήτρα της στην κόρη της, ενώ η επέμβαση έγινε με τη βοήθεια ρομπότ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει διεθνώς.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων η επέμβαση είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2017 από ομάδα της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας, Ματς Μπρένστρεμ. Όπως αναφέρει ο καθηγητής «για πρώτη φορά δείξαμε ότι η λιγότερο επεμβατική ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική τεχνική είναι εφαρμόσιμη στις μεταμοσχεύσεις μήτρας».
Δεκαπέντε μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μετά από μεταμόσχευση μήτρας
Δέκα μήνες μετά την επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα, ένα έμβρυο που είχε γονιμοποιηθεί μέσω εξωσωματικής, εισήχθη στην μεταμοσχευμένη μήτρα και μετά από λίγες εβδομάδες επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη, η οποία προχώρησε κανονικά χωρίς επιπλοκές και ολοκληρώθηκε με τον τοκετό κατά την 36η εβδομάδα της κύησης.
Σημειώνεται πως ότι το μωρό που γεννήθηκε στις 8 Απριλίου είναι το ένατο που έρχεται στον κόσμο στη Σουηδία, μετά από μεταμόσχευση μήτρας και το πρώτο στη χώρα -και στον κόσμο- που η μεταμόσχευση είχε γίνει με τη βοήθεια ρομπότ.
Η ρομποτική τεχνική στις μεταμοσχεύσεις μήτρας
Συνολικά 15 μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μετά από μεταμόσχευση μήτρας. Πέρα από τα εννέα της Σουηδίας (που πρωτοπορεί διεθνώς), δύο έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ και από ένα στη Βραζιλία, στη Σερβία, στην Ινδία και στην Κίνα.
Η ρομποτική επέμβαση γίνεται μέσω μιας τομής ενός εκατοστού στην κοιλιά της δότριας και οι δύο ρομποτικοί βραχίονες που κάνουν την επέμβαση, ελέγχονται από δύο χειρουργούς, έναν σε κάθε πλευρά της ασθενούς. Κάθε γιατρός κάθεται σε μια οθόνη υπολογιστή που μεγεθύνει την περιοχή της επέμβασης, ενώ ο ίδιος ελέγχει το ρομποτικό βραχίονα μέσω χειριστηρίου. Προς το τέλος της επέμβασης γίνεται άλλη μια τομή για την αφαίρεση της μήτρας, η οποία αμέσως μεταφέρεται στη λήπτρια που θα κυοφορήσει και τοποθετείται σε αυτήν με την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο.
Οι Σουηδοί γιατροί δήλωσαν ότι, χάρη στη ρομποτική τεχνική, η δότρια της μήτρας νιώθει γενικά καλύτερα και αναρρώνει ταχύτερα μετά την επέμβαση. Ανέφεραν επίσης ότι στο μέλλον η ρομποτική τεχνική θα επεκταθεί και στο δεύτερο σκέλος, δηλαδή στην επέμβαση για την τοποθέτηση της μήτρας στη λήπτρια που θα μείνει έγκυος.