Κύριο μέλημα μίας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας, όπου το Κράτος οφείλει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή, τονίζει η ΔΗΜΑΡ ότι πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, με τα ποσοστά εμφάνισής της να αυξάνονται συνεχώς.
«Η Ελλάδα αποτελεί μία εκ των 23 Κρατών-Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπέγραψαν, χωρίς όμως να έχει επικυρώσει ακόμα, την σχετική Σύμβαση του Οργανισμού, των Μάιο του 2011. Στην Σύμβαση αυτή συμπεριλαμβάνεται σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, τόσο για την πρόληψή τους, όσο και για την προστασία των θυμάτων. Τα Μέρη της Σύμβασης οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εξάλειψη προκαταλήψεων, εθίμων και παραδόσεων που τροφοδοτούν την αντίληψη περί κατωτερότητας των γυναικών, μέσω της εκπαίδευσης, να καταγράφουν στατιστικά στοιχεία και να διεξάγουν σχετική έρευνα και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σε συνεργασία με αντίστοιχους εγχώριους φορείς. Παράλληλα, υποχρεούνται να προβούν στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προστατεύσουν τα θύματα από περαιτέρω πράξεις βίας» αναφέρουν οι βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Τσούκαλης, Μαρία Ρεπούση, Πάρις Μουτσινάς και Δημήτρης Αναγνωστάκης στην ερώτησή τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία Κατά των Γυναικών», υπογραμμίζεται η σημασία της εκπροσώπησης των γυναικών στα διάφορα επίπεδα εξουσίας, αφού μέσω αυτής δύναται να τροποποιηθεί η παραδοσιακή εικόνα του ρόλου τους στην κοινωνία. «Στην χώρα μας η εκπροσώπηση αυτή παρουσιάζεται αποδυναμωμένη, ενώ ταυτοχρόνως η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζει, μέσω του Επιτρόπου της, την ανάγκη για αυστηρότερη εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής Σύμβασης» επισημαίνεται στην ερώτηση.
Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αν σκοπεύει η χώρα μας να προβεί στην επικύρωση της προαναφερθείσας Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.