Οι διακοπές με τα παιδιά θα πρέπει να προβληματίζουν τους γονείς και να… «κλέβουν» κάτι από την ανεμελιά, αφού τόσο ο ήλιος όσο και η θάλασσα εγκυμονούν κινδύνους για τους μικρούς παραθεριστές.
Μάθετε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να παίρνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για λογαριασμό των παιδιών σας όταν κάνετε διακοπές.
Στον ήλιο με μέτρο
Ο ήλιος είναι απαραίτητος, καθώς βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά. Όμως, χρειάζεται και πολλή προσοχή, γιατί κρύβει κινδύνους. Βασικός κανόνας είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στη θάλασσα το πρωί μέχρι τις 11 και το απόγευμα μετά τις 4.
Επίσης, μην ξεχνάτε να ντύνετε το παιδί σας ελαφρά, να του δίνετε να πίνει συχνά νερό, ποτέ μην το αφήνετε –αν είναι μωρό– κλεισμένο και μόνο στο αυτοκίνητο ή στο τροχόσπιτο κάτω από καυτό ήλιο. Ακόμη, να του φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου, καπέλο και ένα ελαφρύ μπλουζάκι όταν παίζει στην παραλία και να το αλείφετε, κάθε δύο ώρες, με μια αντηλιακή κρέμα.
Προστασία από εγκαύματα
Ένα έγκαυμα μπορεί να εμφανιστεί με ελαφριά κοκκινίλα (αν το παιδί εκτέθηκε για λίγο στον ήλιο) ή με κοκκινίλες και αίσθημα καψίματος και ίσως και φουσκάλες (αν η έκθεση στον ήλιο ήταν μεγάλη). Σε τέτοιες περιπτώσεις καλύψτε την περιοχή με μια λιπαρή κρέμα και ανακουφίστε τη με κομπρέσες με ξιδόνερο.
Αν είστε σε περιοχή μακριά από φαρμακείο ή νοσοκομείο, θυμηθείτε ότι το παγωμένο γιαούρτι ανακουφίζει σημαντικά. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν φουσκάλες, το λόγο έχει πλέον ο γιατρός.
Αποφύγετε την ηλίαση
Τα παιδιά κινδυνεύουν εύκολα να πάθουν ηλίαση, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τα συμπτώματά της είναι: εγκαύματα, αδιαθεσία, τάση για υπνηλία. Ίσως το παιδί να ζαλίζεται και καμιά φορά –σε σοβαρές περιπτώσεις– η υπνηλία να μετατραπεί σε κώμα.
Πώς αντιμετωπίζεται; Με κομπρέσες και αρκετά υγρά. Σε περίπτωση, όμως, που το παιδί παρά τη βοήθεια δεν καλυτερεύσει το πολύ σε μία ώρα, πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο.
Προφυλάξτε τα βρέφη σας από θερμοπληξία
Σε παιδιά που θηλάζουν η θερμοπληξία εμφανίζεται ως εξής: το μωρό κοκκινίζει, ιδρώνει, πίνει πολλά υγρά. Ενοχλείται και επομένως κλαίει. Μετά δείχνει ήρεμο και καταβεβλημένο. Αρνείται το θηλασμό, δείχνει να μην πεινάει, ενώ παρουσιάζει και διάρροια, που μερικές φορές συνοδεύεται από εμετούς.
Η παραμονή του παιδιού στον ήλιο μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ακόμη και στους 40 βαθμούς και να προκαλέσει και σπασμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, βάλτε το παιδί σε δροσερό μέρος, αφού πρώτα το γδύσετε, και δώστε του ζαχαρόνερο. Αν η θερμοκρασία του ξεπερνάει τους 38 βαθμούς, τυλίξτε το σε μια βρεγμένη πετσέτα και ειδοποιήστε αμέσως γιατρό.
Φροντίστε για τη μελλοντική υγεία τους
Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στον ήλιο, γιατί έχουν λεπτότερο και πιο ευαίσθητο δέρμα από τους ενήλικες και γιατί παραμένουν εκτός σπιτιού για παιχνίδι και αθλήματα περισσότερο (τριπλάσιες ώρες) στη διάρκεια του χρόνου.
Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι αφήνοντας το παιδί σας να εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο, διακινδυνεύετε να αυξήσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου σε κάποια στιγμή της ζωής του.
Το μελάνωμα, για παράδειγμα, η πιο επικίνδυνη μορφή δερματικού καρκίνου, προσβάλλει όλες τις ηλικίες και συνηθέστερα άτομα που έχουν εκτεθεί περιοδικά στον ήλιο (π.χ., κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ή χειμερινών διακοπών) και παρόλο που είναι εξαιρετικά σπάνιο στην πρώτη δεκαετία της ζωής, δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζει αύξηση της συχνότητάς του σε παιδιά και εφήβους, αποτελώντας το 1-3% του συνόλου των καρκίνων της παιδικής ηλικίας.
Μάθετέ τους να κολυμπούν από μικρά
Αυτή είναι η βασική συμβουλή «ασφαλείας» για την πρόληψη του πνιγμού. Ένα παιδί, μετά τα 2-3 χρόνια του, μαθαίνει κολύμπι ευκολότερα στην πισίνα. Ωστόσο, οι εκπαιδευτές προτιμούν η εκμάθηση να αρχίζει μετά τα 5 χρόνια, καθώς σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι πέντε εκατοστά νερό αρκούν για να πνίξουν ένα μικρό παιδί! Γι’ αυτό μην αφήνετε τα παιδιά από τα μάτια σας όσο είναι στη θάλασσα. Ούτε και όταν είναι μόνα τους κοντά στο νερό. Πρέπει να τα προσέχετε διαρκώς, ακόμα κι αν ξέρουν κολύμπι ή αν τα νερά είναι ρηχά.
Τα σωσίβια, τέλος, και τα μπρατσάκια τους πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να εφαρμόζουν σωστά και να αντιστοιχούν στην ηλικία τους.
Απαγορεύστε τους να μπαίνουν στη θάλασσα μετά το φαγητό
Το ερώτημα πολλών γονέων είναι πόσες ώρες πρέπει να περάσουν ανάμεσα στο γεύμα και το μπάνιο. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποσότητα και κυρίως η ποιότητα των τροφών.
Γιατί, όπως είναι φυσικό, άλλο χρόνο χρειάζεται κανείς να χωνέψει τα σάκχαρα ή τα λίπη και άλλο τις πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κομμάτι παστίτσιο χωνεύεται σε 5 ώρες, μια απλή μακαρονάδα σε 2, ενώ ένα μπουκάλι γάλα σε 1 ώρα.
Μεριμνήστε για την καθαριότητα και τη διατροφή τους
Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε να κάνουμε συχνά με ιώσεις του γαστρεντερικού. Ιούς, δηλαδή, που προκαλούν γαστρεντερίτιδα και οι οποίοι μεταδίδονται μέσω της εντερικής οδού: άλλοτε με την κατανάλωση μολυσμένων τροφών, όπως κοτόπουλο, αβγά (σαλμονέλα, εντερίτιδα) και άλλοτε με την επαφή με μολυσμένα άτομα.
Η οξεία γαστρεντερίτιδα, σπάνια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά ή αντιδιαρροϊκά.
Όχι στα άγονα νησιά και στις… ερημιές
Όσοι έχετε παιδιά κάτω από 3 χρόνων πρέπει να γνωρίζετε ότι στις ηλικίες αυτές τα ατυχήματα είναι συχνότερα και η νοσηρότητα μεγαλύτερη. Γι’ αυτό πρέπει να διαλέγετε για διακοπές περιοχές στις οποίες να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε υγιειονομικές υπηρεσίες, όπως κέντρα υγείας ή αγροτικά ιατρεία.
Ας αποφεύγετε, λοιπόν, όσοι έχετε μικρά παιδιά νησάκια της άγονης γραμμής ή ερημιές, τόπους δηλαδή ιδανικούς για μεγάλες ηλικίες.
Μην ξεχνάτε τον εμβολιασμό τους
Όλα τα παιδιά πριν ξεκινήσουν για διακοπές θα πρέπει να έχουν κάνει τα εμβόλιά τους, κυρίως του τετάνου, καθώς έτσι δε θα κινδυνεύσουν από αυτόν, εξαιτίας συνηθισμένων μικροτραυματισμών.
Επίσης, οι γονείς πρέπει να φροντίζετε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, όπου να φαίνονται οι εμβολιασμοί και να ζητάτε από το γιατρό να γράφει τη θεραπεία για οποιοδήποτε πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά το παιδικό φαρμακείο, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει: ένα αντιπυρετικό σιρόπι, μια αντιαλλεργική κρέμα ή ένα τζελ για τσιμπήματα εντόμων, επαφή με φυτά, τσούχτρες κ.λπ. Επίσης, ένα ηλεκτρολυτικό διάλυμα σε σκόνη ή υγρό για εμετούς, διάρροια ή θερμοπληξία και ένα μπουκάλι με αντισηπτικό διάλυμα, μερικές αποστειρωμένες γάζες, λευκοπλάστης και ένα θερμόμετρο.
Προστατεύστε τα κοριτσάκια από αιδοιοκολπίτιδες
Ένα άλλο πρόβλημα από το οποίο κινδυνεύουν τα κοριτσάκια τώρα το καλοκαίρι είναι και οι λοιμώξεις της αιδοιοκολπικής περιοχής, που μπορεί να εκδηλωθούν σαν αιδοιοκολπίτιδες ή ουρολοιμώξεις.
Μάλιστα, κυρίως τα βρέφη και τα νήπια, που χωρίς μαγιό μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα και παίζουν γυμνά στην άμμο, μπορεί να παρουσιάσουν τοπική λοίμωξη από ιούς, μικρόβια και μύκητες.
Όλα τα παραπάνω παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης ζέστης, αλλά και εξαιτίας των στενών συνθετικών εσωρούχων και των παντελονιών που φοράνε τα μικρά κορίτσια και κυρίως οι έφηβες.
Τα βασικά συμπτώματα των αιδοιοκολπίτιδων αυτών –που οι περισσότερες είναι μυκητιασικές και ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία– είναι: τοπικός κνησμός, κολπική υπερέκκριση, που ίσως να είναι και δύσοσμη, συχνουρία και δυσουρία. Όσο για την πρόληψή τους, καλό είναι να αποφεύγουν τα παιδιά –και ιδιαίτερα τα κορίτσια– να κυκλοφορούν γυμνά στην παραλία.
Πηγή: belife.gr