Πλένουμε τα πιάτα, καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τον πάγκο της κουζίνας, σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε τα πατώματα, απολυμαίνουμε τις επιφάνειες του μπάνιο. Λίγο πολύ αυτά γίνονται σε κάθε σπίτι καθώς είναι τα πιο γνωστά σημεία όπου μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.
Υπάρχουν όμως κι άλλα σημεία και αντικείμενα που θα πρέπει να προσέχουμε, όπως τα παρακάτω οκτώ.
Ποτηράκι για οδοντόβουρτσες
Οι περισσότεροι ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσά μας ύστερα από κάθε χρήση και την αλλάζουμε συχνά. Πόσο συχνά όμως σκεφτόμαστε το ποτηράκι στην οποία τη βάζουμε μέσα; Σύμφωνα με τη Daily Mail, έρευνα του 2011 έδειξε πως αυτό το σημείο έρχεται τρίτο σε μικρόβια σε όλο το σπίτι! Είναι λοιπόν σημαντικό να καθαρίζεται καλά με ζεστό νερό ενώ θύματα κάνει και λίγο στοματικό διάλυμα.
Ανοιχτήρι
Συνήθως το σκουπίζουμε μετά από κάθε χρήση αλλά δεν είναι αρκετό. Είναι καλό να πλένεται στο πλυντήρια πιάτων ή ακόμα καλύτερα να το αφήνουμε για λίγες ώρες είτε σε ζεστό νερό με σαπούνι είτε σε ξίδι.
Βούρτσα μαλλιών
Κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας η βούρτσα μας παίρνει μαζί της νεκρά κύτταρα, λιπαρότητα, σωματίδια σκόνης και υπολείμματα ειδών περιποίησης μαλλιών. Οπότε είναι καλό να την πλένουμε με μια οδοντόβουρτσα και λίγο σαμπουάν. Μετά, καλό ξέπλυμα σε ένα μπολ με ζεστό νερό και καλό στέγνωμα σε σημείο που να αερίζεται καλά, όλη τη νύχτα.
Διακόπτες
Σκεφτείτε πόσες φορές ακουμπάμε κάθε μέρα τους διακόπτες των φώτων και θα συνειδητοποιήσετε εύκολα γιατί είναι απαραίτητο να καθαρίζονται. Έχουν πάνω τους ένα σωρό βακτήρια και συχνά τους ξεχνάμε εντελώς στη διάρκεια του καθαρίσματος. Για γρήγορα αποτελέσματα ψεκάστε κάποιο απολυμαντικό σπρέι σε ένα ύφασμα και περάστε όλους τους διακόπτες. Για πιο βαθύ καθάρισμα, πάρτε μια μπατονέτα για τα’ αυτιά, βρέξτε τη με απολυμαντικό και περάστε με υπομονή κι επιμονή κάθε γωνιά τους.
Τηλέφωνα
Έρευνες έχουν δείξει πως οι τηλεφωνικές συσκευές έχουν 18 φορές περισσότερη βρωμιά και βακτήρια από το… κάθισμα της τουαλέτας, οπότε όχι, ένα βιαστικό πέρασμα με ένα πανί δεν είναι αρκετό. Χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα ύφασμα με μικροΐνες, ίσα ίσα νωπό. Με το υπόλοιπο στεγνό ύφασμα περάστε τις επιφάνειες μόλις τις καθαρίσετε για να απομακρύνετε την υγρασία. Και πάλι οι μπατονέτες μπορεί να κάνουν καλή δουλειά στις γωνίες.
Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σούπερ μάρκετ
Δεν βάζετε τα ψώνια σας σε πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ- και κάνετε πολύ καλά. Μην ξεχνάτε ωστόσο πως οι επαναχρησιμοποιούμενες βρομίζουν. Αν είναι υφασμάτινες, μπορείτε να τις πλένετε μια φορά την εβδομάδα στο πλυντήριο ρούχων, σε πρόγραμμα με κρύο νερό. Αφήστε τες να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τις ξαναχρησιμοποιήσετε.
Χερούλια
Σκεφτείτε, όπως και με τους διακόπτες για τα φώτα, πόσες φορές την ημέρα ανοιγοκλείνετε τις πόρτες στο σπίτι σας- και άρα πιάνετε με τα χέρια σας τα χερούλια τους. Είναι σαφές πως χρειάζονται τακτικό καθάρισμα, μια καλή ιδέα είναι να τα καθαρίζουμε με ένα πανί και απολυμαντικό σπρέι.
Κάδοι απορριμμάτων
Είναι προφανές το γιατί χρειάζονται τακτικό καθάρισμα. Καλό θα ήταν εκτός από πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι να τους καθαρίζουμε και με απολυμαντικό. Καλό τρίψιμο με ένα βουρτσάκι θα βοηθήσει να απομακρυνθούν βρομιές και μικρόβια. Το καλό στέγνωμα είναι απαραίτητο.