Εάν έχετε ένα μικρό παιδάκι που κρατάει στο χεράκι του σφιχτά την πιπίλα, μην αισθάνεστε άσχημα και να ξέρετε πώς δεν είστε οι μόνοι καθώς ο απογαλακτισμός από την πιπίλα είναι πρόκληση για πολλούς γονείς. Κι ενώ, όπως λένε οι παιδίατροι σοβαρά οδοντικά προβλήματα εξαιτίας της πιπίλας, γενικά δεν θα προκύψουν (εκτός κι το παιδάκι σας είναι πάνω από τριών ετών), πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να κόψουν την πιπίλα προτού ένα παιδί κλείσει τα δύο. Για την ομαλή μετάβαση, δοκιμάστε τις παρακάτω έξι λαμπρές στρατηγικές.
Κόψτε την άκρη της πιπίλας
Ένα από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να πείτε αντίο στην πιπίλα είναι να κόψετε λίγο την άκρη της. Έτσι δεν θα μπορεί πλέον το παιδάκι σας να την πιπιλίζει και θα χάσει το ενδιαφέρον του. Το πιθανότερο βέβαια είναι να σας κοιτάζει απορημένο. Πείτε του ότι έχει χαλάσει και πετάξτε την μακριά. Εάν το κόλπο με την άκρη δεν πιάσει, η Χριστίνα μητέρα ενός αγοριού προτείνει: «Δοκιμάστε να την κόψετε σταδιακά. Κάθε μέρα έκοβα κι από ένα μικρό κομματάκι μέχρι που δεν έμεινε τίποτα και στο τέλος ο γιος μου ήταν εκείνος που την πέταξε». Απλά να προσέξετε ότι το παιδί σας δεν θα μασήσει τα κομμάτια της πιπίλας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού.
Αντικαταστήστε την πιπίλα με κάτι άλλο
«Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε την πιπίλα με κάτι άλλο που μπορεί να δώσει την ασφάλεια που προσφέρει η πιπίλα», προτείνει η Κάτια. Οι περισσότεροι άλλωστε γονείς συνήθως προσφέρουν την πιπίλα στα παιδιά τους όταν εκείνα κλαίνε. «Εγώ αντικατέστησα την πιπίλα με μια κουβέρτα ύπνου», συμπληρώνει η ίδια.
Μειώστε σταδιακά τη χρήση
Η σταδιακή χρήση της πιπίλας το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί με επιτυχία. Καταρχάς περιορίστε τη χρήση της για μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να τη δίνετε μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη συνέχεια δοκιμάστε να την κόψετε κι εκεί.
Ζητήστε βοήθεια από την καλή νεράιδα
Ένας ακόμη δημοφιλής τρόπος για να αποχαιρετήσετε την πιπίλα είναι να πείτε μια φανταστική ιστορία στο παιδάκι σας και να ζητήσετε τη βοήθεια της καλής νεράιδας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ότι η καλή νεράιδα θα έρθει να πάρει την πιπίλα για να την δώσει σε μωράκια που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μπορείτε μάλιστα να αφήσετε κι ένα δώρο από την καλή νεράιδα ως δείγμα ευχαριστίας για καλή συμπεριφορά.
Τάξτε ένα δώρο
Κάποιες μητέρες θέλουν να είναι ειλικρινείς και ξεκάθαρες. Λένε λοιπόν στο παιδάκι τους ότι μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να σταματήσει την πιπίλα. Για αντάλλαγμα παίρνουν ένα δωράκι. Το πιθανότερο είναι βέβαια το παιδάκι σας να ξαναζητήσει την πιπίλα ή να γκρινιάξει για λίγες μέρες, αλλά στη συνέχεια θα είναι μια χαρά.
Η πιπίλα «χάθηκε»
Μία άλλη λύση είναι να πείτε ότι η πιπίλα χάθηκε ή ότι την δώσατε σε κάποιον ή ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε που την βάλατε. Το πιθανότερο είναι μετά από μερικές μέρες να την έχει ξεχάσει το παιδάκι σας. Πρέπει να θυμάστε µόνο, ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι τραυματική για το παιδί. Πηγή: baby.gr