Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες και άρα και διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Οι τροφές είναι καύσιμο για το σώμα μας και όταν είναι αυτό που πρέπει και ανάλογα με την ηλικία το αποτέλεσμα στο πώς φαινόμαστε αλλά και στο πώς νιώθουμε είναι αισθητό.

Αν είστε 20-30 ετών

Στόχος: Ενδυνάμωση, τόνωση, πρόληψη ακμής, ξεπρήξιμο, αποφυγή κυτταρίτιδας, αύξηση ανοσοποιητικού.

Τι συμβουλεύει η ειδικός: Αν ανήκετε σε αυτό το ηλικιακό group, είναι η καλύτερη περίοδος για να χτίσετε από νωρίς ένα υγιές, γερό σώμα που να αντέχει στον άστατο τρόπο ζωής σας. Ένα πολύ απλό, αλλά σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει όλες οι γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών να ελέγχετε τακτικά (σίγουρα μία φορά το χρόνο), είναι τα επίπεδα του σιδήρου σας, (σίδηρος ορρού, φερριτίνη και αιματοκρίτης).

Μη φύγετε από το σπίτι, αν δεν πάρετε μαζί σας μία μπάρα δημητριακών ή μία χούφτα ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, μαζί με 4-5 αποξηραμένα δαμάσκηνα. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε ήδη μεγάλο μέρος των βιταμινών που έχετε ανάγκη κάθε μέρα.

Αντικαταστήστε τον απογευματινό σας καφέ με ένα απολαυστικό mixer φρούτων και θα σας βοηθήσουν με την κυτταρίτιδα (αφού περιέχουν κάλιο και βιταμίνες), την κατακράτηση αλλά και την επιθυμία σας για σοκολάτα που χειροτερεύει τα ξεσπάσματα ακμής!

Σε όποιο fast food και αν καταλήξετε να τρώτε παραγγείλτε σαλάτα με όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα π.χ. κόκκινα (πιπεριά), πράσινο (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι), κίτρινο (καλαμπόκι), πορτοκαλί (καρότο) και άπαχη πρωτεΐνη π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόνος κ.λπ.).

Φροντίστε να τρώτε αβγό 2 με 3 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας επίσης 1 με 2 φορές, για αύξηση της ενέργειας και της απόδοσης (πνευματικής ή σωματικής). Μη ξεχνάτε να βάζετε πολύ λεμόνι στο κόκκινο κρέας (μπιφτέκι, φιλέτο) για να απορροφάται έτσι καλύτερα, λόγω της βιταμίνης C, ο σίδηρος.

Μη συνδυάζετε το τυρί με το αβγό ή το κρέας για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Αν είστε 30-40 ετών

Στόχος: Πρόληψη γήρανσης δέρματος, αύξηση αντιοξειδωτικών, αποφυγή πεπτικών προβλημάτων (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα), προσαρμογή σε αυξημένο stress και έντονες εργασιακές απαιτήσεις.

Τι συμβουλεύει η ειδικός: Το πρωί τρώτε οπωσδήποτε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, συνδυασμένο με φρούτα του δάσους π.χ. φράουλες ή cranberries. Θα σας δώσει τα απαραίτητα προβιοτικά για καλή πέψη και το ασβέστιο που σε αυτή τη δεκαετία, αρχίζει να μειώνεται, ενώ τα φρούτα του δάσους, φράουλες, cranberries και όλα τα είδη berries που θα βρείτε σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή, περιέχουν πιο πολλά αντιγηραντικά συστατικά, από την ακριβοπληρωμένη κρέμα νυκτός!

Καθιερώστε μόνο το αναποφλοίωτο καστανό ρύζι και τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σας ηρεμούν και βοηθούν τον οργανισμό σε καταστάσεις stress. Φάτε τα όμως μόνο το μεσημέρι, για να μην πάρετε βάρος και πείτε όχι σε οτιδήποτε λευκό π.χ. λευκό ψωμί, μακαρόνια, ρύζι κ.λπ.

Προσθέστε στις σαλάτες σας λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι. Αυτά τα σποράκια είναι θαυματουργά όσο αφορά τα ευεργετικά τους συστατικά και κυρίως τα Ω-3, Ω-6 και Ω-9 που χρειάζεστε σε αυτήν την ηλικία.

Βάλτε στη ζωή σας κάθε απόγευμα έναν χυμό από ρόδι και πράσινο τσάι. Συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον οργανισμό και το δέρμα από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος και τη γήρανση.

Μειώστε το κόκκινο κρέας αλλά αντικαταστήστε το με ψάρι, όσπρια συνδυασμένα με ρύζι και άλλες πρωτεΐνες υψηλής αξίας.

Αντικαταστήστε το ψωμί με κριθαρένιο παξιμάδι, που χορταίνει περισσότερο με μικρότερη ποσότητα και άρα μας συμφέρει!

Αν είστε 40 – 50 ετών

Στόχος: Προστασία από ασθένειες (υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη), όχι αύξηση βάρους, ενδυνάμωση σκελετού, αποφυγή πεπτικού πρηξίματος, δυσκοιλιότητας, μείωση κατακράτησης

Τι συμβουλεύει η ειδικός: Αν ανήκετε σε αυτό το ηλικιακό group, μη σκέφτεστε ότι είναι αργά για να προσέξετε τη διατροφή και τον οργανισμό σας. Μην ξεχνάτε στα πλαίσια της πρόληψης, να κάνετε ένα ετήσιο check up που να περιλαμβάνει και ορμονικό έλεγχο, ενώ αν έχετε θυρεοειδή, θα πρέπει να τον τσεκάρετε κάθε 6 μήνες.

Πρέπει να είστε προσεχτικές με το αλάτι που καταναλώνετε καθημερινά, να δώσετε προσοχή στα οστά σας με την κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών.

Οι φυτικές ίνες είναι επίσης απαραίτητες αυτή τη δεκαετία για το πεπτικό σας σύστημα, αλλά και για τη χοληστερόλη ή την υπέρταση.

Το κόκκινο κρασί (1-2 ποτήρια/ημέρα), τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, αρακάς), τα 2-3 φρούτα την ημέρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και κυρίως κριθάρι και βρόμη είναι οι τροφές που πρέπει να μπούνε στη ζωή σας, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ενώ το κόκκινο κρέας να μειωθεί αισθητά καθώς και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά.

Πηγή: omorfamistika.gr