Διαλέγουμε μικρές τσακώνικες μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε κατά μήκος στα τέσσερα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξίδι, το νερό και το αλάτι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και σιγοβράζουμε 4-5 λεπτά.

Τις στραγγίζουμε και βάζουμε επάνω στο σουρωτήρι βάρος για να αποβάλουν τα περισσότερα υγρά τους.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το πιπέρι, τις πιπερίτσες, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Σε αποστειρωμένο βάζο, στήνουμε όρθιες τις μελιτζάνες και περιχύνουμε με το αρωματικό ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν καλά.

Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το διατηρούμε στο ψυγείο για 1 μήνα. Τρώγονται μετά από 2 ημέρες.

Υλικά
• 10 μελιτζάνες τσακώνικες (μακρόστενες)
• 1/2 λίτρο νερό
• 1 κ.σ. αλάτι
• 1 κ.σ. φρ. δυόσμος ψιλοκομμένος
• 2 καυτερές πιπεριές αποξηραμένες
• 1 κ.σ. φρ. βασιλικός ψιλοκομμένος
• 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• 2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
• 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Μερίδες 10
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά

(Πηγή φωτογραφίας: argiro.gr)