Για να κεράσετε φίλους και γνωστούς…
Υλικά:
1000 γρ ζάχαρη
1000 γρ ρώγες σταφύλι (σταφίδα μαύρη)
700 γρ ρακί
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε την σταφίδα από τα κοτσάνια της για να μείνουν μονό οι ρώγες. Την βάζουμε σε μια κατσαρόλα και από πάνω προσθέτουμε την ζάχαρη.
Τρίβουμε με τα χεριά μας τις σταφίδες με την ζάχαρη μέχρι να βγάλουν τον χυμό τους και να γίνουν ένα μείγμα. Στην συνεχεία βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και βράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά περίπου στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλότερα.
Μόλις το μείγμα δέσει και έχει κάνει ένα δεμένο σιρόπι το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε γυάλινο μπουκάλι και μετά προσθέτουμε και την ρακί.
Κλείνουμε καλά το μπουκάλι και το κουνάμε για να ανακατευτεί το μείγμα. Το αφήνουμε στον ήλιο για 15 μέρες. Στραγγίζουμε το λικέρ και το βάζουμε σε καράφα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή να μην μας κολλήσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα ανακατεύουμε σχεδόν συνέχεια.Το αρχικο μειγμα της κατσαρολας (ζάχαρη με σταφυλι) εαν βράσει λιγο παραπάνω κανει μια καταπληκτική μαρμελαδα.
Πηγή: sintagespareas.gr