Τα περιττά κιλά του καλοκαιριού θα φύγουν με σωστή διατροφή και άσκηση. «Πανικός για αποτοξίνωση, μονοφαγία, χημικές δίαιτες και η δίαιτα των αστροναυτών δεν αρμόζουν στην περίσταση», σημειώνει ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου, για να εξηγήσει: «Στην πραγματικότητα, δεν γίνονται θαύματα με τα οποία θα απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας χρειάζεται σύνεση και ειδικούς».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαλαζάρου, η σύγχρονη τάση με την οποία ευθυγραμμίζονται πλέον οι διαιτολόγοι ξεκινά την προσπάθεια απώλειας βάρους με την καταγραφή των ήδη υπαρχουσών συνηθειών. Πάνω σ’ αυτές προσαρμόζονται προγράμματα διατροφής, αλλάζοντας σταδιακά τις κακές διατροφικές συνήθειες. Ακούμε πολύ συχνά «μη στη ζάχαρη», «όχι στο λάδι», «πρόσεχε το κρέας με τα μακαρόνια», «απαγορεύεται το αλκοόλ»…
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι άτομα που κάποια στιγμή της ζωής τους εφάρμοσαν στερητικά προγράμματα διατροφής (χημικές, μονοφαγικές, αποτοξινωτικές) εμφάνισαν νευρολογικές διαταραχές, όπως ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ατονία. Το χειρότερο είναι πως τα φαινόμενα αυτά δεν είναι αναστρέψιμα. Αυτά οφείλονται στην έλλειψη τέτοιων διαιτών σημαντικών για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος θρεπτικών συστατικών και κυρίως βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Ο κ. Παπαλαζάρου σημειώνει ότι οι δύο από τις πιο εύπιστες κατηγορίες ανθρώπων είναι οι παχύσαρκοι και οι αθλητές. Ζουν μέσα στο όνειρο του ωραίου σώματος, της θάλασσας, των ρούχων που τονίζουν τις αναλογίες του σώματος.
Η αργή μείωση βάρους διασφαλίζει την όσο το δυνατό μικρότερη απώλεια μυϊκού ιστού, γεγονός που σημαίνει ότι προλαμβάνουμε την απότομη πτώση του βασικού μεταβολισμού. Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να χάνει μια συγκεκριμένη ποσότητα λιπώδους ιστού την εβδομάδα.
Αν η απώλεια βάρους είναι απότομη, τότε χάνουμε μεγάλη ποσότητα μυϊκού ιστού, δηλαδή μειώνουμε τον μεταβολικά ενεργό ιστό μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος», αλλαγή κουλτούρας απαιτεί η απώλεια βάρους. Οι διακοπές μας οδήγησαν σε υπερβολές και υπερβάσεις, οι συνέπειες των οποίων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν έτσι απλά.
Παγωτά, σουβλάκια και αλκοόλ μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με τη ζυγαριά και έχουν κάνει μονόδρομο την προσπάθεια για απώλεια βάρους. Για να πετύχουν οι στόχοι μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δίαιτα δεν αρκεί. Το αδυνάτισμα προϋποθέτει να ξεπεράσουμε συνήθειες που αποκτήσαμε με τα χρόνια. Εχουμε και λέμε:
Μασάμε το φαγητό μας σωστά. Οι περισσότεροι παχύσαρκοι ολοκληρώνουν το γεύμα τους σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Σύμφωνα με τον κ. Παπαλαζάρου, τρώγοντας σε λιγότερο από δέκα λεπτά το ερέθισμα από το στομάχι δεν προλαβαίνει να πάει στον εγκέφαλο για να δώσει το σήμα ότι χορτάσαμε και συνεπώς να σταματήσουμε.
Αυτό οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού ή σωστότερα να τρώμε κάτι χωρίς πραγματικά να το χρειαζόμαστε. Τα κύρια γεύματα δεν θα πρέπει να διαρκούν λιγότερο από 20 λεπτά της ώρας ώστε να επιτελείται σωστά η διαδικασία της πέψης.
Τρώμε σε κατάσταση ηρεμίας. Με την κατάποση, ενεργοποιούνται μηχανισμοί του σώματος, δηλαδή ορμόνες και ένζυμα για να διασπάσουν την τροφή. Οταν αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται καθόλου ή γίνονται πολύ γρήγορα (στρες, έκκριση κατεχολαμινών, γρηγορότερη κίνηση εντέρου) δεν επιτελείται σωστά η πέψη, με συνέπεια να νιώθουμε δυσφορία μετά το γεύμα.
Οταν είμαστε ψυχικά φορτισμένοι, το σώμα δεν επικεντρώνεται στην πέψη του φαγητού, αλλά στις άλλες διεργασίες (συναισθηματικές) που επιτελούνται. Δεν αιματώνεται σωστά το στομάχι και το έντερο, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η διαδικασία της πέψης.
Ασχοληθείτε μόνο με το φαγητό. Μια ταινία θρίλερ, για παράδειγμα, φορτίζει συναισθηματικά και το σώμα αποπροσανατολίζεται από την κύρια δραστηριότητα, που είναι η πέψη της τροφής.