Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι από «baby fever», δηλαδή την έντονη επιθυμία για απόκτηση ενός παιδιού, δεν υποφέρουν μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες.

Ο Gary Brase, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Kansas τα τελευταία 10 χρόνια μελετά το φαινόμενο με τη σύζυγό του Sandra, συντονίστρια του τμήματος Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου.

«Το “baby fever” είναι η ξαφνική επιθυμία για απόκτηση παιδιού, το οποίο απαντάται μεν συχνότερα στις γυναίκες, ωστόσο παρατηρήσαμε ότι το νιώθουν και οι άντρες σε κάποιο ποσοστό», εξηγεί ο ίδιος.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη τους βασιζόμενοι σε τρεις θεωρητικές προσεγγίσεις για το θέμα:

-την κοινωνικοπολιτιστική: όταν δηλαδή οι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν παιδί εξαιτίας των κοινωνικών κανόνων που το επιβάλλουν.
-εξαιτίας μιας εικόνας: όταν οι άνθρωποι βλέπουν ένα μωρό, συνήθως τους δημιουργείται η επιθυμία να το φροντίσουν και αυτό τους κάνει να θέλουν να αποκτήσουν ένα δικό τους.
-την προσαρμοστική: σχετίζεται με «σινιάλα» που στέλνει ο εγκέφαλος ότι αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για την απόκτηση ενός παιδιού.

Στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κατηγοριοποιήσουν τις επιθυμίες τους και ανακάλυψαν ότι η απόκτηση απογόνου υπήρχε και στα δύο φύλα, αν και οι άντρες κατέτασσαν συνήθως πρώτα το σεξ και μετά την απόκτηση παιδιού!

Οι λόγοι για τους οποίους ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά ήταν τα θετικά ερεθίσματα που είχαν δεχτεί από άλλα παιδιά, ενώ για ορισμένους ήταν σημαντικό το κοινωνικό status που αποκτούσαν μετά τον ερχομό ενός παιδιού.