Όλοι το έχουμε ακούσει αυτό, σωστά; Άλλος ένας παραπλανητικός μύθος, αφού μας κάνει να σκεφτούμε ότι πρέπει ο μπαμπάς να δίνει συμπλήρωμα με ξένο ή μητρικό γάλα, κι αν δεν το κάνουμε ήδη αυτό ανοίγει ένα παράθυρο σε παρερμηνεύσεις, κι ακόμα χειρότερα, αν δεν το κάνουμε, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι αρνούμαστε στον πατέρα την ευκαιρία να δεθεί με το παιδί του.
Ευτυχώς, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να δεθεί ένας πατέρας με το παιδί του, που μπορούμε να βάλουμε αυτό το μύθο στο αρχείο με τις «άχρηστες συμβουλές».
Το τάισμα του μωρού είναι μόνο ένα μέρος της ζωής του μωρού. Εάν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο θα κάνετε τον πατέρα να δεθεί με το παιδί του, ή απλώς θέλετε μια λίστα με όλα αυτά που μπορεί να κάνει ένας μπαμπάς για να την δείχνετε στην οικογένεια και στους φίλους σας που επιμένουν ότι αν ο μπαμπάς πρέπει να ταΐζει το παιδί, να μερικές ιδέες:
1. Κάντε του μπάνιο. Και φυσικά, εάν στο μωρό σας αρέσει το μπάνιο. Σε αντίθετη περίπτωση, αρκεστείτε στο να το στεγνώσετε και να το ντύσετε.
2. Τραγουδήστε. Όχι μόνο βοηθάει στην γλωσσική ανάπτυξη, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η καρδιά σας θα λιώσει καθώς θα τραγουδάτε στη μικρή σας αγάπη.
3. Παίξτε με το μωρό σας, με κανονικά παιχνίδια ή απλά παιχνίδια με τα χέρια σας.
4. Φορέστε το μωρό σας και πηγαίνετε μια βόλτα έξω ή μέσα στο σπίτι. Ακόμα καλύτερα, ακουμπήστε το μωρό σας πάνω στο γυμνό σας στήθος, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο.
5. Άλλες ανάγκες. Το άλλαγμα της πάνας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, αλλά η συμμετοχή σας σ’ αυτό, όπως και στο ντύσιμο του μωρού ή σε ότι άλλο χρειάζεται, θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι συμμετέχετε ενεργά.
6. Παρευρεθείτε στις επισκέψεις στο γιατρό ή/και ενημερωθείτε και πληροφορηθείτε για όλες τις επιλογές που αφορούν την υγεία του μωρού σας.
7. Μάθετε τη γλώσσα του σώματος του μωρού σας και φυσικά διδάξτε του τη γλωσσική επικοινωνία. Ένας μπαμπάς που αναγνωρίζει τις ανάγκες του μωρού του μέσω της γλώσσας του σώματος, απολαμβάνει από νωρίς αυτή την πρώιμη επικοινωνία.
8. Κάντε του μασάζ. Όχι μόνο ανακουφίζει το μωρό σας από την ένταση (κι εσάς το ίδιο), αλλά είναι και πολύ ωφέλιμο.
9. Διαβάστε στο μωρό σας. Δεν έχει σημασία τι. Η άμεση γλωσσική επικοινωνία, σε αντίθεση με την μαγνητοφωνημένη, διευκολύνει την γλωσσική ικανότητα ακόμα κι αν διαβάζει κανείς την Wall Street Journal.
10. Νανουρίστε το μωρό σας. Εάν δεν κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό, ο μπαμπάς μπορεί να σηκωθεί και να νανουρίσει το μωρό εάν ξυπνήσει και να το ξαναβάλει για ύπνο, τη μέρα ή τη νύχτα.
11. Χορέψτε το χορό του μπαμπά. Πολλοί μπαμπάδες ενστικτωδώς κρατούν το μωρό τους μπρούμυτα πάνω στο χέρι τους, με το κεφάλι του μωρού κοντά στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα τους. Αυτή είναι μια πολύ καλή στάση για τα μωρά που υποφέρουν από κολικούς.
12. Κάντε το μωρό να γελάσει. Οι μπαμπάδες είναι πολλές φορές ιδανικοί στο να κάνουν το μωρό να γελάσει, είτε με αστείες γκριμάτσες, ή με φωνές, ή με άλλα κόλπα. Εάν καταφέρετε να προκαλέσετε το πρώτο γέλιο του μωρού, θα το θυμάστε για πάντα και θα θέλετε να το ξανακάνετε.
13. Αγκαλιάστε το για να κοιμηθεί. Τα μεγαλύτερα μωρά τρελαίνονται να κοιμούνται πάνω στο στήθος του μπαμπά τους, καθώς αυτός διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση.
14. Γίνετε υπέρμαχος του θηλασμού. Ένας μπαμπάς που αναγνωρίζει την αξία του θηλασμού, είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθεί παραγκωνισμένος.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορεί να κάνει ένας πατέρας με το μωρό του.
Εσείς τι κάνατε με το μωρό σας τις ώρες που δεν θήλαζε; Εκτός από το θηλασμό, όλα τα υπόλοιπα είναι πράγματα που μπορεί να κάνουν όλοι οι μπαμπάδες, ιδιαίτερα εάν τους δοθεί η ευκαιρία.
Δώστε λοιπόν το χρόνο κι αφήστε τον να μάθει κι αυτός το μωρό του. Η ώρα του θηλασμού, παρόλο που είναι μια πολύ ιδιαίτερη ώρα, είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ζωής και των αναγκών του μωρού.
Πηγή: childit