Μην απειλείτε, μιλήστε, ακούστε και συνεχίστε να φλερτάρετε τον σύντροφό σας σαν να τον γνωρίσατε χθες, είναι μερικές μόνο από τις συμβουλές που δίνουν οι υπεύθυνοι του ιστότοπου World of Psychology προκειμένου να μην οδηγηθούμε στο χωρισμό.

Τι κι αν πολλοί έχουν βαδίσει τον πικρό δρόμο του χωρισμού. Οι περισσότεροι ειδικοί της ανθρώπινης συμπεριφοράς συμφωνούν ότι υπάρχουν οκτώ βασικά ζητήματα που οφείλουν να αποφεύγουν τα ζευγάρια, προκειμένου να μην βρεθούν σύντομα στο «κλαμπ των χωρισμένων».

1. Μην θεωρείτε τον σύντροφό σας δεδομένο

Η αρχή του κακού γίνεται όταν το ζευγάρι ξεχάσει τον πρώτο ενθουσιασμό του και επαναπαυτεί στην «κατάκτησή» του. Επειδή όμως ο άνθρωπος ξεχνάει εύκολα ότι το ταίρι μπορεί να πάρει πολύ εύκολα «το καπελάκι του και να φύγει», καλό είναι να ευχαριστούμε πάντα τον σύντροφο μας για κάτι που μας πρόσφερε ή να του ζητάμε πολύ ευγενικά, λες και είναι φιλοξενούμενος στο σπίτι, να μας κάνει μια χάρη

2. Συζητήστε ό,τι σας απασχολεί
Ξορκίστε τη μοναξιά και μην κρατάτε τις σκέψεις σας μόνο για εσάς. Οι προβληματισμοί του ζευγαριού, όπως τους μοιραζόταν στην αρχή της σχέσης, πρέπει να έχουν πάντα εξέχουσα θέση στην καθημερινότητα.

3. Εκφράστε τα συναισθήματα σας άφοβα
«Θέλω να τ’ ακούω να τ’ ακούω να το λες». Θυμηθείτε πως είναι το αίσθημα να ακούς τον αγαπημένο-η να σου λέει «Σ’ αγαπώ». Δεν χρειάζεται κάτι άλλο, για να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει και ο σύντροφός μας εξίσου μεγάλη ανάγκη να ακούει τι νιώθουμε.

4. Μην σταματάτε να ακούτε
Ξεκινήστε λοιπόν να κάνετε ερωτήσεις πάνω σε αυτά που σας διηγείται ο άνθρωπος σας για να μην αισθάνεται ότι δεν σας ενδιαφέρουν αυτά που σας λέει.

5. Διασκεδάστε, όπως παλιά
Μα, «διασκεδάζαμε μαζί, γελάγαμε», παραπονιούνται τα ζευγάρια, αλλοτριωμένα από την μίζερη καθημερινότητα. Προσπαθήστε να κάνετε ενδιαφέροντα πράγματα μαζί, όπως παλιά.

6. Μην ζαλίζετε το ταίρι σας με υποδείξεις
Αντί να μουρμουράτε και να υποδεικνύετε τα «στραβά» του συντρόφου σας, προσπαθήστε την επόμενη φορά είτε να τον επαινέσετε για την προσπάθειά του είτε απλά να το κάνετε εσείς, για να είστε σίγουρος-η ότι η δουλειά θα γίνει σωστά!

7. Απειλές, απειλές και πάλι απειλές
Αν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, τότε οι απειλές, που προκαλούν τον άλλον να αντεπιτεθεί, σίγουρα δεν βοηθούν. Αντί να κουράζεις τον «συνοδοιπόρο» σου και να τον απειλείς ότι θα φύγεις,. συζητήσετε αυτά που θέλετε και οι δύο.

8. Μην αγνοείτε τον σύντροφο, γιατί…
Όπως και το να μην ακούς όσα σου διηγείται ο σύντροφος σου είναι δείγμα υποτίμησης, έτσι και το να τον αγνοείς είναι πολύ χειρότερο. Μπορεί να μην είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό που σου περιγράφει, θέλει όμως να τον ακούσεις. Προς αποφυγή λοιπόν σκηνών «πολέμου», καλό θα ήταν να δείξετε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον.