Η άμμος στην πλαζ η πισίνα, τα ντους αλλά και τα εφαρμοστά τζιν, τα βρεγμένα μαγιό και οι σαγιονάρες αποτελούν εστίες μυκήτων, που ευνοούν όσο τίποτα τις δερματικές μυκητιάσεις. Μάθετε πώς να τις ξεχωρίζετε ώστε να τις καταπολεμάτε έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Τα είδη
Οι μυκητιάσεις-ανάλογα με το σημείο του δέρματος που προσβάλλουν-διακρίνονται σε: επιφανειακές, που θεωρούνται οι πιο συνηθισμένες και προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα και την Candida Albicans και εκείνες που προχωρούν πιο βαθιά, προσβάλλοντας δέρμα και υπόδερμα. Προσοχή!
Τα δερματόφυτα μπορεί να προσβάλουν το τρίχωμα της κεφαλής των παιδιών και να προκαλέσουν αλωπεκία. Επίσης, εντοπίζονται συχνά στις μηρογεννητικές πτυχές ή σε άλλα σημεία του σώματος.
Τα νύχια που προσβάλλονται από μύκητες αλλάζουν χρώμα, καταστρέφονται και μερικές φορές γίνονται δυοτροφικά αν μείνουν χωρίς ειδική θεραπεία.
Τι τις προκαλεί
Οι μυκητιάσεις ευνοούνται από:
• τα στενά και εφαρμοστά ρούχα και, κυρίως, τα τζιν,
• τα εφαρμοστά συνθετικά εσώρουχα,
• τα βρεγμένα μαγιό για πολλή ώρα πάνω στο δέρμα,
• την άμμο, η οποία μπορεί να έχει μολυνθεί από άλλα άτομα,
• την υγρασία που παρατηρείται στο δάπεδο, στα ντους και τις καμπίνες των πλαζ.
Έχουν προδιάθεση στις μυκητιάσεις όσοι:
• χρησιμοποιούν αντιβιοτικά ή κορτιζόνη για πολύ χρόνο ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,
• πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Προσοχή!
Μέσα στη θάλασσα αποκλείεται η μετάδοση των μυκήτων γιατί αυτοί δεν επιβιώνουν στο θαλασσινό νερό.
Ποικιλόχρους πιτυρίαση
Μια συνηθισμένη καλοκαιρινή μυκητίαση είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση ή «αρρώστια του ντεκολτέ», όπως την αποκαλούμε. Η εμφάνιση της προβληματίζει, αφού οι λεκέδες που δημιουργεί στο δέρμα δεν είναι ευχάριστοι. Άσπροι ή καφέ, ξεκινούν από τον αυχένα και μπορεί να επεκταθούν σε μεγάλες επιφάνειες, κυρίως στους ώμους το θώρακα και την πλάτη. Υφές μυκηλίων διεισδύουν στην κεράτινη στιβάδα. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γίνεται λόγω αναστολής της τυροσινάσης. Η παραγωγή σμήγματος και η υγρασία ευνοούν το μύκητα να γίνει παθογόνος. Οι λεκέδες σπάνια προσβάλλουν το πρόσωπο και δύσκολα καταπολεμούνται. Πρόκειται για πολύ διαδεδομένη μυκητίαση που προσβάλλει έφηβους και ενήλικες παρά ηλικιωμένους και παιδιά.
Προσοχή!
Η ποικιλόχρους πιτυρίαση παρουσιάζεται συνήθως υπό μορφή κηλίδων λευκών ή καφέ. Πολλές φορές υπάρχουν μόνο λευκές κηλίδες και πολλοί την μπερδεύουν με τη λεύκη.
Η ευθύνη του καλοκαιριού
Είναι μεταδοτική, κυρίως το καλοκαίρι που ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς. Μεταδίδεται εύκολα στις πλαζ αφού οι μύκητες «αγαπούν» την υγρή άμμο.
Θεραπεία
Οι αντιμυκητιασικές κρέμες και η θεραπεία από το στόμα έχουν άριστα αποτελέσματα. Με εβδομαδιαία θεραπεία ο μύκητας σκοτώνεται αφήνοντας κηλίδες που θα επαναχρωματιοτούν σε ένα μήνα, αφού ο οργανισμός θα κληθεί να φτιάξει καινούργια μελανίνη. Για να ελέγξουμε την πλήρη ίαση χρησιμοποιούμε το test λυχνίας Wood. Μετά το τέλος της θεραπείας και για ένα εξά-μηνο συνιστάται, ως συντήρηση, πλύσιμο με ειδικά σαμπουάν που περιέχουν zinc Pyrithion, ουσία που δεν επιτρέπει την αναμόλυνση. Επίσης συστήνεται οι ασθενείς να χρησιμοποιούν αντηλιακά σε μορφή gel, που δεν έχουν λιπαρή υφή.
Προλάβετε το… κακό!
• Φορώντας λεπτές βαμβακερές κάλτσες, που μπορούν να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία.
• Αλλάζοντας κάλτσες καθημερινά.
• Φορώντας άνετα δερμάτινα παπούτσια.
• Φροντίζοντας καθημερινά για την υγιεινή των ποδιών σας.
• Χρησιμοποιώντας δική σας πετσέτα, την οποία πρέπει να αλλάζετε συχνά και να την πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία.
• Αποφεύγοντας να περπατάτε ξυπόλυτοι στην άμμο.
•Έχοντας πάντα κατά νου ότι π έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε γρήγορη θεραπεία.
Μυκητίαση των μηρογεννητικων πτυχών
Πρόκειται για μυκητίαση πεζοπόρων, ποδηλατών και παχύσαρκων ατόμων. Αρχίζει με κάψιμο, κοκκινίλα και μικρή απολέπιση στο εσωτερικό των μηρών. Επιδεινώνεται με τη ζέστη, τον ιδρώτα και το τρίψιμο. Αρχικά εκλαμβάνεται ως ερεθισμός, όμως με τον καιρό απλώνεται. Με κατάλληλη αγωγή θεραπεύεται σε μερικές εβδομάδες.
Αποφεύγετε: τα πολύ στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.
Μυκητίαση από μαγιό
Τα συχνά ντους με αντισηπτικά σαπούνια, η κατάχρηση αποσμητικών και τα βρεγμένα μαγιό ερεθίζουν και ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων κάτω από τους μαστούς ή τις μασχάλες και τις μηρογεννητικές πτυχές, προκαλώντας κοκκινίλες, θεραπεύονται όμως με ένα ήπιο και λιπαρό ή αντιμυκητιασικό σαπούνι. Συνιστάται: η αλλαγή μαγιά μετά το μπάνιο.
Παθήσεις των ποδιών
Σε γενικές γραμμές οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι ήπιες. Όμως, αν δεν θεραπευτούν, μπορεί να διαρκέσουν πολύ. Οι δερματικές μυκητιάσεις περιλαμβάνουν:
Τις δερματοφυτίες μεσοδακτύλιων πτυχών:
Η αυξημένη εφίδρωση προδιαθέτει για λοίμωξη. Η δερματοφυτία αυτή χαρακτηρίζεται από απολέπιση ή υγρασία στα δάχτυλα του ποδιού, ειδικά στο τέταρτο μεσοδιάστημα. Προκαλείται κνησμός που μπορεί να είναι ήπιος ή βαρύς. Μερικές φορές σχηματίζονται φουσκάλες ανάμεσα στα δάχτυλα και το πέλμα του ποδιού.
Τις δερματοφυτίες πελμάτων-παλαμών:
Αυτές προκαλούνται κυρίως από το μύκητα Τ. Rubrum. Οι παλάμες και τα πέλματα έχουν ξερή απολεπισμένη μορφή, που μπορεί να επεκταθεί στην πλάγια και πίσω πλευρά του ποδιού. Ο κνησμός δεν είναι έντονος αλλά οι λοιμώξεις είναι χρόνιες. Πρόκειται για πάθηση που διαφοροποιείται από την ψωρίαση και το έκζεμα.
Τις ονυχομυκητιάσεις:
Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Οι μύκητες προσβάλλουν τα νύχια διεισδύοντας στην πλάκα και κάνοντας τα νύχια κίτρινα και εύθραυστα. Οι μισοί τουλάχιστον από όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα δεν αναζητούν θεραπεία και καταφεύγουν σε καλλυντικές ουσίες, οι οποίες δεν αποτελούν λύση.
Προσοχή!
Οι ονυχομυκητιάσεις πρέπει να θεραπεύονται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς, αν λάβουμε υπ’ όψιν τη βιολογική αποστολή των νυχιών. Αν παραμείνει η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.
Θεραπεία
Η συστηματική θεραπεία είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μυκητιάσεων. Η διάρκεια της εξαρτάται από τον κλινικό τύπο της μυκητίασης. Για τις μυκητιάσεις του δέρματος αρκεί μία εβδομάδα, ενώ για τις ονυχομυκητιάσεις 3 μήνες για τα νύχια των χεριών και 4-6 μήνες για τα νύχια των ποδιών (θεραπεία από το στόμα). Σήμερα, με την κυκλοφορία μιας νέας γενιάς ιδιαίτερα αποτελεσματικών φαρμάκων, τέτοιου είδους προβλήματα λύνονται με άριστο τρόπο.
Το «πόδι του αθλητή» (επιδέρμωση του άκρου ποδός)
Οφείλεται σε μύκητες που πολλαπλασιάζονται στο υγρό και ζεστό εσωτερικό των αθλητικών παπουτσιών. Επίσης στα παπούτσια από συνθετικές ύλες που δεν «αναπνέουν» καλά. Η μυκητίαση είναι μεταδοτική και μπορεί να την κολλήσει κανείς αν περπατά ξυπόλυτος γύρω από την πισίνα ή στα κοινόχρηστα ντους.
Τα συμπτώματα είναι πολύ χαρακτηριστικά: επώδυνος και ενοχλητικός κνησμός ανάμεσα στα δάχτυλα και μικρές σχισμάδες με πετσάκια ολόγυρα που δεν φεύγουν με το πλύσιμο. Επιβάλλεται θεραπεία μιας εβδομάδας.
Σωστοί κανόνες υγιεινής:
• τακτική απολύμανση των παπουτσιών με μη αντιμυκητιασική σκόνη,
• καθημερινή αλλαγή καλτσών (πρέπει να είναι βαμβακερές),
• όχι τρίψιμο με ελαφρόπετρα όσο διαρκεί το πρόβλημα.
Ναι…
… στις ψάθες και τις πετσέτες.
… στα στεγνά μαγιό.
… στην τακτική καθαριότητα.
… στα προφυλακτικά και τη σωστή χρήση τους.
… στις περιοδικές επισκέψεις στον γυναικολόγο.
Όχι…
… στην επαφή με άμμο.
… στις μολυσμένες θάλασσες.
… στα συνθετικά εσώρουχα.
… στους ανεξέλεγκτους εραστές.
Η ευθύνη του καλοκαιριού
Το καλοκαίρι ενοχοποιείται για μυκητιάσεις του κόλπου γιατί η ζεστή άμμος της θάλασσας περιέχει μικροοργανισμούς (μύκητες, παράσιτα, κόκκους) που μπορεί να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας με άσχημες συνέπειες. Επίσης ένα ακόμη αίτιο που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων
οργανισμών είναι και η κολύμβηση σε μολυσμένη θάλασσα και η υγρασία (όταν φοράμε πολλή ώρα το βρεγμένο μαγιό).
Θεραπεία
Για τις μυκητιάσεις του κόλπου ο γυναικολόγος συνιστά συνήθως κολπικά υπόθετα, μια πομάδα ή λοσιόν για τοπική επάλειψη και χάπια.
Μυκητιάσεις του κόλπου
Για τη διατάραξη της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας την ευθύνη μπορεί να έχουν:
• η πλημμελής καθαριότητα ή αντίθετα η υπερβολική,
• η σχολαστική αντισηψία της περιοχής με ειδικά αντισηπτικά σαπούνια και οι κολπικές πλύσεις,
• τα αντιβιοτικά και τα κορτιζονούχα σκευάσματα,
• η σεξουαλική επαφή (στο 1 /3 των περιπτώσεων),
• η μη αλλαγή ταμπόν μετά το μπάνιο,
• οι πισίνες στις οποίες οφείλεται μόνο το 1% των μυκητιάσεων.
Πηγή: myworld