Τι καλύτερο από μια πίτα; Εάν περιμένετε παρέα στο σπίτι σας, τότε πιάστε τις κουτάλες και φτιάξτε κολοκυθόπιτα με ρύζι και μυρωδικά. Σίγουρα φεύγοντας θα σας ζητούν τη συνταγή!

Υλικά (για 12 άτοµα)
• 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
• 4-5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
• 4 µεγάλα κολοκύθια ψιλοτριµµένα
• 3 µεγάλα κρεµµύδια πολτοποιηµένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες
• 3-4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
• 3 κ.τ.σ. γραβιέρα
• 3 κ.τ.σ. γάλα φρέσκο
• 1 µικρό µατσάκι δυόσµο ψιλοκοµµένο
• 1 µικρό µατσάκι βασιλικό ψιλοκοµµένο
• ελάχιστο αλάτι
• µοσχοκάρυδο
• 3 αβγά ελαφρώς χτυπηµένα
Για τη σάλτσα
• 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
• 20 ντοµατίνια
• 3-4 κ.τ.σ. λευκό κρασί
• 1 κ.τ.σ. χυµό ντοµάτας
• βασιλικό
• δυόσµο

Ετοιµασία
1. Βράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε και το απλώνετε σε µια πετσέτα να στεγνώσει.
2. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα κολοκύθια και τα κρεµµύδια. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν και να τραβήξουν τα υγρά τους.
3. Σε ένα µπολ ενώνετε το µείγµα των κολοκυθιών µε το ρύζι. Προσθέτετε το σκόρδο, τα κρεµµυδάκια, τη γραβιέρα, το γάλα, το δυόσμο και το βασιλικό. Αλατίζετε και προσθέτετε το µοσχοκάρυδο και στο τέλος τα αβγά. Ανακατεύετε καλά για να οµογενοποιηθούν τα υλικά.
4. Αδειάστε το µείγµα σε ένα στρογγυλό λαδωµένο ταψί και ψήνετε στους 180 βαθµούς για 45 λεπτά και µέχρι η κρούστα να πάρει ένα ωραίο πυρόξανθο χρώµα.
5. Στο µεταξύ ετοιµάστε τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα ντοµατάκια, το λευκό κρασί, το χυµό της ντοµάτας και µπόλικο βασιλικό και δυόσμο. Την αφήνετε να σιγοβράσει και σερβίρετε κάθε κοµµάτι της πίτας µε λίγη σάλτσα.

Χρόνος προετοιμασίας 80′
308 θερµίδες

Πηγή: myworld