Δεν φαντάζεστε πόσο κόπο, ενέργεια, αλλά και χρόνο θα γλιτώσετε αν ξέρετε ανά πάσα στιγμή που θα βρείτε το καθετί -και- στην κουζίνα σας. Ξεκινήστε, λοιπόν, να οργανώνετε τα ντουλάπια σας τώρα. Αν μετακομίζετε σε καινούριο σπίτι, τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί θα κάνετε το σωστό από την αρχή. Αλλά και σε αντίθετη περίπτωση μην τρομάζετε.
Απλά θα αποφασίσετε ποια μέρα μπορείτε να διαθέσετε σε αυτή τη διαδικασία -γιατί χρειάζεται χρόνος- και θα προετοιμαστείτε πρακτικά και ψυχολογικά για να βάλετε μια… βόμβα στην κουζίνα σας!
Βήμα πρώτο: Άδειασε όλα τα ντουλάπια και βάλε τα πάντα επάνω στο τραπέζι ή στις καρέκλες -όπου μπορείς δηλαδή. Καθάρισε καλά το εσωτερικό τους και ξεκίνα από το ξεσκαρτάρισμα. Θα βρεις σίγουρα ένα σωρό πράγματα που δεν χρειάζεσαι και αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για να τα ξεφορτωθείς.
Βήμα δεύτερο: Ξεχώρισε τα πράγματα με βάση τη συχνότητα με την οποία τα χρησιμοποιείς. Τοποθέτησε όσα δεν έχουν καθημερινή χρήση, στα ντουλάπια που βρίσκονται πιο μακριά και πιο ψηλά επίσης. Το Χριστουγεννιάτικο σερβίτσιο, οι πιατέλες σερβιρίσματος, ή ακόμη και ο εξοπλισμός για πικνίκ, μπορούν να μπουν και σε ένα ντουλάπι που δεν φτάνεται παρά μόνο αν ανέβεις σε καρέκλα, για παράδειγμα. Ετσι, θα βρει και αυτό το ντουλάπι τη χρησιμότητά του, αλλά και θα μείνει χώρος στα υπόλοιπα, τα πιο κοντινά για πιο καθημερινά αντικείμενα.
Βήμα τρίτο: Χώρισε τα υπόλοιπα, τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης με βάση τη… χρήση τους. Δες, αρχικά, σε ποιο σημείο της κουζίνας κάνεις το καθετί και πράξε αναλόγως. Συγκεκριμένα: Που στέκεσαι όταν κάνεις καφέ; Στα πιο κοντινά στο σημείο αυτό ντουλάπια θα φροντίσεις να βάλεις όλα τα υλικά που χρειάζεσαι, αλλά και τις κούπες. Θα γλιτώσεις πολύ χρόνο έτσι. Στα ντουλάπια επάνω από τον νεροχύτη ή το πλυντήριο πιάτων, μπαίνουν συνήθως τα πιάτα. Και σε ένα άλλο τα ποτήρια. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις, το ίδιο ντουλάπι, κοίταξε να τα βάλεις σε διαφορετικά ράφια. Μην τα μπερδέψεις γιατί μόνο σε ταλαιπωρία θα μπεις. Βάλε τα δημητριακά, το μέλι και όλα τα απαραίτητα για το πρωινό σου, στο ίδιο μέρος και φρόντισε να είναι κάπου όπου θα μπορείς εύκολα να τα φτάνεις και εσύ και τα παιδιά σου, αν είναι, φυσικά, σε ηλικία που κάνουν μόνα τους πρωινό. Με την ίδια λογική, καλό είναι να έχεις κοντά στον νεροχύτη -συνήθως στο ντουλάπι που βρίσκεται από κάτω- τα καθαριστικά, τα γάντια και όλα τα σχετικά, όπως και τις κατσαρόλες, και τα τηγάνια κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα.
Βήμα τέταρτο: Επιχείρηση αποθήκευση. Μόλις αποφασίσεις πού θα βάλεις το καθετί, πρέπει να βρεις και τον καλύτερο τρόπο να το αποθηκεύσεις. Με δεδομένο το ότι μόλις ανοιχτεί η κάθε συσκευασία καλό είναι να μην χρησιμοποιείται πια αλλά τα περιεχόμενό της να αποθηκεύεται με ασφάλεια, μία σίγουρη και εύχρηστη λύση είναι τα πλαστικά δοχεία διαφόρων μεγεθών. Εκτός του ότι κρατούν τα τρόφιμα φρέσκα προστατεύοντάς τα από δυσάρεστες επισκέψεις παντός είδους πετούμενων ή μη “εισβολέων” είναι και ιδιαίτερα πρακτικά αφού βλέπεις εύκολα το περιεχόμενό τους. Ιδιαίτερη σημασία παίζει βέβαια και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, οπότε θυμήσου να καθαρίζεις καλά το κάθε δοχείο πριν συμπληρώσεις στο περιεχόμενό του.
Βήμα πέμπτο: Η τελευταία πινελιά στην οργάνωση των ντουλαπιών της κουζίνας σου αφορά και πάλι την τακτοποίηση. Αυτή τη φορά όμως των αναλώσιμων που μένουν στη συσκευασία τους, όπως κονσέρβες, μπαχαρικά, σάλτσες και άλλα σχετικά. Αμέσως μόλις τα βγάζεις από τη σακούλα του σούπερ μάρκετ φρόντισε να τα βάζεις και στη σωστή θέση, έχοντας στο μυαλό σου -γιατί όχι- τα ράφια αυτού του σούπερ μάρκετ σε μικρογραφία. Βάλε όλα τα προϊόντα για το κρέας μαζί, τα γάλατα μακράς διαρκείας μαζί, κρέμες, χαρτικά, μπισκότα μαζί κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο θα δεις πόσο ευκολότερα θα είναι να βρίσκεις τα πάντα.
Πηγή:womenonly