Για να φτιάξετε την καραμέλα βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση σταματάτε το ανακάτεμα. Αφήνετε το σιρόπι να βράζει μέχρι να γίνει καραμέλα, περίπου 8΄.
Θα το καταλάβετε γιατί θα αλλάξει χρώμα (θα σκουρύνει) και θα πυκνώσει. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε μέχρι να σταματήσει να κοχλάζει. Την αδειάζετε σε φόρμα (λεία χωρίς σχέδια) με τρύπα στη μέση.
Για την κρέμα: Σχίζουμε κατά μήκος τη βανίλια. Βάζουμε την κρέμα, το γάλα και τη βανίλια σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, να πάρουν βράση. Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με την (1/2 φλ. τσαγιού) ζάχαρη να ενωθούν. Βγάζουμε τη βανίλια από το γάλα και με το μαχαίρι αφαιρούμε τον καρπό της. Τον ρίχνουμε στο γάλα και πετάμε το μπαστουνάκι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το βραστό γάλα στα αυγά, πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα.
Αδειάζουμε την αραιή κρέμα μέσα στη φόρμα με την καραμέλα. Με προσοχή, γιατί καίει, βάζουμε τη φόρμα μέσα σε ταψί. Ρίχνουμε βραστό νερό, να καλύπτει περίπου τα 3/4 της φόρμας (μπεν μαρί φούρνου). Ψήνουμε την κρέμα στους 160οC στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40΄-45΄, έως ότου σφίξει. Τη βγάζουμε από το μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Στο μεταξύ κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα και προσθέτουμε το κονιάκ και τη ζάχαρη. Τις ανακατεύουμε καλά και τις παγώνουμε στο ψυγείο. Με μαχαιράκι προσεκτικά ξεκολλάμε τα τοιχώματα της κρέμας. Αναποδογυρίζουμε την κρέμα καραμελέ σε πιατέλα και γεμίζουμε την τρύπα με τις μεθυσμένες φράουλες.
Υλικά
Για την καραμέλα:
• 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
• 1/2 φλ. τσαγιού νερό
• Για την κρέμα:
• 300 γραμμ. (1 συσκευασία) κρέμα γάλακτος
• 1¾ φλ. τσαγιού γάλα
• 6 αυγά
• 1 μπαστουνάκι βανίλια
• 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
Για τις μεθυσμένες φράουλες:
• 250 γραμμ. φράουλες
• 6 κ.σ. ζάχαρη
• 6 κ.σ. κονιάκ
Μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
(Πηγή φωτογραφίας: argiro.gr)