Μία υπέροχη, εύκολη και πολύ θρεπτική, νηστίσιμη συνταγή με μήλα, μέλι, ταχίνι, κακάο και δημητριακά. Όλα τα προϊόντα είναι 100% ελληνικά. Δεν έχει ζάχαρη, χρησιμοποιούμε το μέλι που είναι αγνό φυσικό προϊόν. Αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη χρησιμοποιούμε ταχίνι που είναι αλεσμένο σουσάμι, θρεπτικό, υγιεινό, με πρωτεΐνες και βιταμίνη Ε. Είναι ιδανικό για πρωινό ή για δυναμωτικό απογευματινό σνακ.
Για 8 μερίδες
* 4 μήλα κόκκινα
* 200 γρ. (1 πακέτο) κριθαρένια παξιμάδια ολικής
* 100 γρ. δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
* 100 γρ. Νιφάδες βρώμης
* 4 κουταλιές μέλι
* 4 κουταλιές ταχίνι
* 2 κουταλιές κακάο
* 4 κουταλιές φιλέ αμυγδάλου (αμύγδαλα ωμά κομμένα σε φέτες)
* Λίγο νερό
Θρυμματίζεις τα παξιμάδια στο γουδί ή το μούλτι.
Κάνεις το ίδιο με τα δημητριακά.
Βάζεις το ταχίνι, το μέλι και το κακάο σε ένα μπολ και τα βάζεις στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια ανακατεύεις με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένα πηχτό ομοιόμορφο μείγμα.
Προσθέτεις ελάχιστο αλάτι και λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύεις.
Αυτό το μείγμα είναι ιδανικό και για το ψωμί το πρωί.
Ρίχνεις τα τριμμένα παξιμάδια, την βρώμη και τα θρυμματισμένα δημητριακά στο μείγμα με το κακάο, το ταχίνι και το μέλι.
Προσθέτεις και τις 3 κουταλιές αμυγδάλου.
Ανακατεύεις καλά αρχικά με κουτάλι και στη συνέχεια με τα χέρια.
Κόβεις τα μήλα στα δύο και τα αδειάζεις με ένα κουταλάκι ή με ένα κουτάλι παριζιέν (mellon baller).
Βάζεις μέσα σε κάθε μισό μήλο μία χουφτίτσα από την γέμιση. Πιέζεις και σχηματίζεις ένα μικρό βουναλάκι. Τοποθετείς τα γεμισμένα μήλα σε ένα ταψάκι και ρίχνεις από πάνω λίγο αμύγδαλο.
Ψήνεις για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφήνεις λίγο να κρυώσουν και σερβίρεις.
Αν θες μπορείς να προσθέσεις από πάνω μέλι ή λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
Πηγή: Μηλοσοφία