Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς ταλαιπωρούνται υπερβολικά, όταν έρχεται η στιγμή να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε λαχανικά ή να δοκιμάσουν ένα νέο φαγητό, ενώ τις περισσότερες φορές δεν καταφέρνουν τίποτα παρ’ όλες τις προσπάθειες. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η καλύτερη λύση είναι η… δωροδοκία!

Τα παιδιά που επιβραβεύονται, όταν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά για περίοδο άνω των δεκαπέντε ημερών, φαίνεται ότι συνεχίζουν να τα τρώνε και στο μέλλον με μεγαλύτερη ευκολία από τα συνομήλικά τους, ακόμα και όταν σταματήσει η «μέθοδος της δωροδοκίας».

Παρ’όλα αυτά, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το είδος της επιβράβευσης, μια και δεν πρέπει να δίνονται στα παιδιά σαν «δώρο» γλυκά και άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα. Έτσι, θα μπορούσαν να προσφερθούν για παράδειγμα αυτοκόλλητα ή άλλα μικροαντικείμενα, που αγαπούν τα παιδιά και δεν τα βαριούνται σχεδόν ποτέ!

Σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα ξεκινήσει αυτή η τακτική – «φάε τα μπρόκολά σου για να πάρεις αυτοκόλλητο» – θα διαπιστώσουν οι γονείς ότι το παιδί θα συνηθίσει τόσο πολύ τα λαχανικά (ή κάποιο άλλο τρόφιμο που αποφεύγει μετά βδελυγμίας), που δεν θα χρειάζεται πλέον καμία επιβράβευση για να φάει.

Αυτό το «κόλπο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα άλλα καθημερινά πράγματα, που είναι απαραίτητο να υιοθετήσει το παιδί, αλλά αρνείται ακόμα και να τα δοκιμάσει. Επίσης, η κοινωνική ανταμοιβή – «φάε τα λαχανικά, για φωνάξω τους φίλους σου να παίξετε στο σπίτι» – θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου βοηθητική και συνάμα να μην οδηγεί στην εκμάθηση υπερκατανάλωσης αγαθών.

Πηγή: mother.gr