Ακόμη και μία δίαιτα λίγων μόλις ημερών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού μειώνει το στρες και αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα, συμβάλλοντας στην ελάττωση των παραγόντων που οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αυτό προκύπτει από μελέτη που έκαναν επιστήμονες του τμήματος ενδοκρινολογίας σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολισμού του νοσοκομείου «Παναγία» και η οποία θα παρουσιαστεί σε διημερίδα, που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο.
Όπως αναφέρει η ενδοκρινολόγος, Μαρία Μπουγουλιά, σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί το οξειδωτικό στρες και η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού σε παχύσαρκες γυναίκες, πριν και μετά τη χορήγηση υποθερμιδικής διατροφής και ορλιστάτης (μιας φαρμακευτικής ουσίας που προκαλεί δυσαπορρόφηση του 30% του λίπους των τροφών).
Στη μελέτη συμμετείχαν 35 παχύσαρκες και 10 κανονικού βάρους γυναίκες, ηλικίας 39,7 (συν – πλην 10 έτη). Από τις παχύσαρκες, στις 25 χορηγήθηκε για τέσσερις μήνες υποθερμιδική διατροφή και ορλιστάτη και στις 10 μόνο υποθερμιδική δίαιτα, ενώ οι 10 κανονικού βάρους ακολούθησαν την κανονική τους διατροφή. Όλες υποβλήθηκαν στον καθιερωμένο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και μετρήθηκαν το οξειδωτικό στρες, η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, η ινσουλίνη και η αντιδρώσα πρωτεΐνη CRP, η οποία, σε αυξημένες τιμές, σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Προσδιορίσθηκαν το ΒΜΙ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και η περίμετρος μέσης. Όλα τα παχύσαρκα άτομα, είχαν σταθερά αυξημένο βάρος τον τελευταίο χρόνο, δεν συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης, δεν κάπνιζαν και δεν λάμβαναν φάρμακα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένο σε παχύσαρκα άτομα και εμφανίζει σημαντική ελάττωση μετά τη δίαιτα και τη χορήγηση ορλιστάτης, ότι η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού αυξάνει σημαντικά μετά τη δίαιτα και ότι τα επίπεδα της αντιδρώσας πρωτεΐνης CRP, που ήταν αυξημένα στα παχύσαρκα άτομα, ελαττώθηκαν μετά την απώλεια βάρους.