Μασάει τα πράγματά σας, σπάει αντικείμενα του σπιτιού, σκάβει τον κήπο και ορμά γαβγίζοντας κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα. Πριν του βάλετε τις φωνές, οφείλετε να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και να το αντιμετωπίσετε.
– Δείτε «πίσω» από την συμπεριφορά του
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται για την καταστροφική συμπεριφορά ενός σκύλου. Το να έχει υπερβολική ενέργεια, να μένει μόνος του για πολλές ώρες, να φοβάται ή να επιζητά την προσοχή ή στην περίπτωση των κουταβιών απλώς το να προσπαθούν να εξερευνήσουν τον κόσμο είναι ικανοί λόγοι για να κάνουν το κατοικίδιο σας να μην ελέγχεται και να αρνείται να καθίσει ήρεμα στα πόδια σας. Αφού εντοπίσετε αν το σκυλί σας εμπίπτει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που ταιριάζουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
– Μην παραλείπετε να τον βγάζετε για βόλτα
Ο σκύλος σας χρειάζεται την καθημερινή του βόλτα για να ασκηθεί και να εκτονώσει την συσσωρευμένη ενέργειά του. Αν δεν έχετε κάνει «χώρο» στο πρόγραμμά σας για την σκυλίσια βόλτα, διορθώστε το σφάλμα σας και εντάξτε την άμεσα. Αν πάλι, η δουλειά σας και οι υποχρεώσεις σας δεν σας το επιτρέπουν, αναθέστε την βόλτα σε κάποιον φίλο σας. Διαφορετικά, μην απορείτε που ο σκύλος σας, τον οποίο κρατάτε όλη την ημέρα κλεισμένο στο διαμέρισμα, ψάχνει τρόπους να εκτονωθεί και τους βρίσκει στα… έπιπλά σας.
– Παίξτε περισσότερο μαζί του
Έτσι, και οι αθλητικές του επιδόσεις ενισχύονται, και δένεται περισσότερο μαζί σας. Προτιμήστε να αυτοσχεδιάζετε με διαφορετικά παιχνίδια και διαφορετικούς χώρους κάθε φορά, ώστε να μην βαρεθεί εύκολα το κατοικίδιό σας.
– Μην του στερείτε τον χώρο
Όταν το ελεύθερο πνεύμα ενός σκύλου αναγκάζεται να ζει σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο ή σε έναν χώρο με πολλά ακόμη σκυλιά, τότε πιέζεται και νιώθει υποχρεωμένος να «τσακωθεί» για τον ζωτικό του χώρο.
– Αν έχετε κήπο, φροντίστε να υπάρχει ο κατάλληλος φράχτης.
Ο ψηλός φράχτης στην αυλή σας εμποδίζει τον σκύλο σας να πηδά προς τον δρόμο, όπου τα κίνητρα για να εκδηλώσει εχθρική συμπεριφορά είναι πολλά. Τα αυτοκίνητα που περνούν τον «εμπνέουν» για ηχηρό κυνήγι, τα αδέσποτα ζώα προκαλούν για σκυλοκαβγάδες και τέλος, περαστικοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν ανάμεσα σε κάποιες από αυτές τις περιπέτειες και ο σκύλος σας να τους δει σαν εχθρούς. Αντίθετα, μέσα στο ελεγχόμενο περιβάλλον του κήπου σας, ο φιλαράκος σας αναγνωρίζει εσάς ως το αφεντικό του, από το οποίο «δέχεται εντολές».
– Αποκωδικοποιήστε το σκάψιμο.
Σε όλα τα σκυλιά αρέσει να σκάβουν το χώμα. Έχετε σκεφτεί, όμως, ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει από βαρεμάρα; Αν έχετε φροντίσει να εφοδιάσετε το κατοικίδιό σας με παιχνίδια, δραστηριότητες, φροντίδα, ένα μαλακό μέρος για να κοιμάται και σωστό φαγητό, τότε είναι πιθανόν να μην βρίσκει πια ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις… ανασκαφές του κήπου με τα λουλούδια σας.
– Φροντίστε να έχει κάτι να ασχολείται όσο λείπετε
Όταν γνωρίζετε πως θα λείψετε για αρκετές ώρες –ή και ημέρες- από το σπίτι και θα αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του, πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να μην βρείτε το διαμέρισμά σας «βομβαρδισμένο». Αφήστε του νερό και τροφή διαθέσιμα, καθώς και κάποιο καινούριο παιχνίδι για να αποσπάσει την προσοχή των… δοντιών του και της υπερκινητικότητάς του. Δείξτε του ότι δεν αδιαφορείτε γι’ αυτόν, αλλά φροντίζετε για τις ανάγκες του, ακόμη κι όταν λείπετε.
– «Εκπαιδεύστε» τον για ήρεμες αντιδράσεις
Γνωρίζετε πολύ καλά πως κάθε φορά που γυρίζετε το πόμολο της πόρτας σας είτε για να μπείτε είτε για να τον βγάλετε έξω, ο σκύλος σας τινάζεται στον αέρα και ορμά προς την έξοδο ενθουσιασμένος. Μάθετέ του πως πρέπει να είναι ήρεμος για να τον αφήσετε να βγει. Αν έρθει με ορμή προς την πόρτα, κλείστε την και περιμένετε να ηρεμήσει, χωρίς να του δώσετε προσοχή. Αυτό δείχνει πως δεν εγκρίνετε την συμπεριφορά του. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να μείνει ήσυχος και να περπατήσει χαρούμενα αλλά ήρεμα προς την έξοδο. Τα έχετε καταφέρει.
– Προσπαθήστε να μην του αλλάζετε τις καθημερινές του συνήθειες
Αν του μάθατε πως το φαγητό έρχεται μια συγκεκριμένη ώρα και πως κάθε πρωί στις 8.00 το πρόγραμμα έχει βόλτα στο πάρκο, θα τα περιμένει ακριβώς τότε. Αν του αλλάζετε συχνά τα ωράρια, ίσως να «γκρινιάξει» και να εκδηλώσει καταστροφική συμπεριφορά από την προσμονή.
– Μάθετέ του πως δεν είναι σωστό να δαγκώνει
Όσο είναι ακόμη κουτάβι, ο σκύλος σας πιθανώς θα δαγκώνει ό,τι βρει –συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των παπουτσιών και των επίπλων σας. Κάθε φορά που το κάνει, λοιπόν, δείξτε του με την γλώσσα του σώματος και με επιφωνήματα πόνου πως αυτό που κάνει είναι επώδυνο. Εφαρμόστε το ακόμη κι αν σας έχει αρπάξει τα κορδόνια. Αν συνεχίσει να δαγκώνει, δείξτε του πως τέτοιες συμπεριφορές δεν επιβραβεύονται, αλλά έχουν επιπτώσεις. Βάλτε το στο σπιτάκι του ή σε ένα δωμάτιο για ένα μικρό διάστημα. Ωστόσο, μην το περιορίζετε για πολλή ώρα και μην δείχνετε πως του κρατάτε κακία. Το πιθανότερο είναι πως μετά από λίγες ημέρες, το σκυλάκι σας θα έχει διδαχθεί ότι το δάγκωμα δεν είναι δημοφιλές σπορ μέσα στο σπίτι σας.
Πηγή: in2life.gr