Σε έναν κόσμο όπου οι γονικές επιλογές συχνά απαιτούν κρίση και έλεγχο, μια μαμά από την Αγγλία επέλεξε να περιγράψει το μοναδικό της ταξίδι να θηλάσει τον γιο της σε ηλικία πέντε ετών. Η ιστορία της Amy Hardcastle συναντήθηκε με ανάμεικτες αντιδράσεις στο διαδίκτυο το 2018, όταν μοιράστηκε για πρώτη φορά την επιλογή της να συνεχίσει να θηλάζει το πεντάχρονο της.
«Το ότι δεν είναι πολιτιστικός κανόνας δεν σημαίνει ότι είναι παράξενο», είπε στο Cafe Mom εκείνη την εποχή. «Υπάρχουν πράγματα ως κοινωνία που μπορούμε να έχουμε άποψη ότι είναι περίεργο, αλλά δεν είναι μια αντικειμενική αλήθεια».
Η μητέρα παραδέχτηκε ότι δεν είχε ιδέα πόσο καιρό θήλαζαν συνήθως οι γυναίκες και είπε ότι σχεδόν σταμάτησε όταν ο γιος της, ο Μαξ, ήταν μόλις τεσσάρων εβδομάδων, επειδή ήταν απίστευτα επώδυνο και δυσκολευόταν. Αλλά «τότε, αφού το καταφέρεις με το θηλασμό, έχει να κάνει με το πόσο καιρό θέλεις να συνεχίσεις», είπε.
Ό,τι λειτουργεί για εσάς και την οικογένειά σας
Πέντε χρόνια μετά, σε μια νέα ανάρτηση στο Facebook από την ίδια δημοσίευση για γονείς, η απόφαση της Amy «απλώς συνεχίσει» το ταξίδι της στον θηλασμό έχει προκαλέσει για άλλη μια φορά έντονη κριτική από την διαδικτυακή κοινότητα. Ένας σχολιαστής έγραψε: «Πάρα πολύ! Ένα 5χρονο παιδί, ενώ βιώνει την αγάπη της μητέρας, χρειάζεται επίσης να βιώσει τα στάδια της ανάπτυξης και της ανεξαρτησίας». Ένας άλλος έγραψε: «Αισθάνομαι ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να δεθείς με ένα 5χρονο».
Ένας άλλος εξέφρασε, «Εμμ, όχι, τώρα σε ΟΛΟΥΣ, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, επιτρέπεται να έχουν γνώμη, και αυτό δεν είναι απολύτως εντάξει. Αφού ένα παιδί μεγαλώσει αρκετά για να μιλήσει, να ξεκινήσει η προσχολική του ηλικία ή να είναι η φυσική ηλικία που μπορεί να απογαλακτιστεί, είναι καιρός να το κάνει, συνήθως σε ένα χρόνο».
Αλλά τα σχόλια δεν ήταν όλα αρνητικά, με αρκετούς σχολιαστές να μοιράζονται την υποστήριξή τους. «Εσύ, είσαι η μαμά… Δεν είναι δουλειά κανενός άλλου», έγραψε ένας χρήστης. Ένας άλλος σχολίασε: «Ό,τι λειτουργεί για εσάς και την οικογένειά σας».
Άλλοι επέλεξαν να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία με τον παρατεταμένο θηλασμό. «Ο γιος μου και εγώ φτάσαμε στα δύο χρόνια και δύο μήνες. Δέχτηκα πολλά αρνητικά σχόλια. Σίγουρα δεν είχε καμία σημασία για μένα τι πίστευε ο κόσμος. Κάναμε αυτό που ήταν σωστό για εμάς», δημοσίευσε μια μητέρα. «Ταΐζω το παιδί μου 2 ετών και 3 μηνών», έγραψε ένας άλλος. Μια άλλη μαμά πρόσθεσε: «Το έκανα με το τελευταίο μου για 5,5 χρόνια».
Συμβουλές σχετικά με το θηλασμό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF συμβουλεύουν τα νεογνά να ξεκινήσουν το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα της γέννησης και να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Αφού συμπληρώσουν τους έξι μήνες, θα πρέπει να αρχίσουν να ενσωματώνουν ασφαλείς και θρεπτικές συμπληρωματικές τροφές στη διατροφή τους, ενώ θα συνεχίσουν να θηλάζουν για τουλάχιστον δύο χρόνια ή περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες. Ωστόσο, αυτή η σύσταση διαφέρει από γονέα σε γονέα σε όλο τον κόσμο.
Το ταξίδι της Amy στον παρατεταμένο θηλασμό ξεκίνησε όταν έπεσε πάνω σε διαδικτυακές κοινότητες γονέων.
Αφού ανακάλυψε την «πράσινη ανατροφή», έναν όρο που επινοήθηκε για την ανατροφή των παιδιών με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, και την «ευγενική ανατροφή», που επικεντρώθηκε στην ενσυναίσθηση και στην ενθάρρυνση της συναισθηματικής ανάπτυξης και ανεξαρτησίας στα φόρουμ της κοινότητας γονέων, αποφάσισε ότι αυτοί ήταν δύο τρόποι ήθελε να μεγαλώσει τον γιο της.
«Στην αρχή είπα απλώς, “Λοιπόν, δεν ξέρω πόσο καιρό, απλώς θα συνεχίσω”, και μετά μπήκα σε ομάδες που θήλαζαν μεγαλύτερα μωρά. Γιατί ακόμα και όταν ξεπεράσεις έναν ή 18 μήνες, τότε είναι που οι άνθρωποι το θεωρούν… όπως «Ω, αυτό είναι παλιό», είπε το 2018.
Περιτριγυρισμένη από ομοϊδεάτες μητέρες που έκαναν φυσικό απογαλακτισμό, η Έιμι είπε ότι θα συνέχιζε να θηλάζει έως ότου και η ίδια και ο Μαξ είναι έτοιμοι να σταματήσουν. «Αν ο θηλασμός του δεν λειτουργούσε πλέον για μένα, θα σταματούσα. Επέλεξα να τον απογαλακτίσω το βράδυ γιατί τράβηξα τους μύες στα πλευρά μου από το τέντωμα για να τον ταΐσω και να ξαπλώσω άνετα στο κρεβάτι», είπε.