Σίγουρα έχετε ακούσει τα τσιτάτα που περιβάλλουν τα διαμάντια κάποια στιγμή στη ζωή σας. Τα διαμάντια είναι για πάντα. Τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος μιας κοπέλας (δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το θρυλικό σύμβολο του σεξ των ‘50s, Μέριλιν Μονρόε, τραγούδησε το αντίστοιχο τραγούδι). Και ούτω καθεξής. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ αν τα διαμάντια καίγονται;
Οι άνθρωποι στολίζονται με αυτούς τους μικροσκοπικούς πολύτιμους λίθους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με το grunge.com, μάλιστα, αρχαία σανσκριτικά κείμενα από την Ινδία που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. αναφέρονται σε αυτούς τους πολύτιμους λίθους. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία αφιερωμένη σε αυτά και μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια ή περισσότερα, τα διαμάντια δεν είναι στην πραγματικότητα ούτε ιδιαίτερα σπάνια, ούτε πολύτιμα.
Τι είναι στην ουσία τα διαμάντια
Αυτό συμβαίνει επειδή στην ουσία τους τα διαμάντια είναι άνθρακας -ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στον φλοιό της Γης, με τα άτομά τους διατεταγμένα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Και είναι γνωστό ότι ο άνθρακας καίγεται. Στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους που αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή, αναφέρει το grunge.com, είναι επειδή καίμε άλλες μορφές άνθρακα εδώ και δύο αιώνες, παράγοντας ένα υποπροϊόν -διοξείδιο του άνθρακα- που λειτουργεί ως αέριο θερμοκηπίου. Αν λοιπόν καίγονται οι άλλες μορφές άνθρακα, τότε μπορούν να καούν και τα διαμάντια;
Μπορούν, τελικά, να καούν τα διαμάντια;
Όπως αποδεικνύεται, είναι πολύ πιθανό να κάψει κανείς ένα διαμάντι. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com βάσει του Live Science, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή της σωστής ποσότητας θερμότητας για να προχωρήσει η χημική αντίδραση. Ενώ, λοιπόν, το ξύλο θα καεί σε περίπου 300 βαθμούς Κελσίου και ο άνθρακας σε περίπου 670 βαθμούς Κελσίου, τα διαμάντια απαιτούν φλόγα 900 βαθμών Κελσίου για να καούν.
Μόλις πάρει φωτιά ο πολύτιμος λίθος θα λάμψει σε κόκκινο χρώμα και μετά θα γίνει λευκός. Ωστόσο, το μόνο που θα δει κανείς είναι μια λάμψη εάν δοκιμάει το πείραμα σε ένα κανονικό δωμάτιο (δηλαδή, με περίπου 22% οξυγόνο). Αν θέλατε πραγματικά να δείτε μια φλόγα να «χορεύει» πάνω στην πέτρα, θα έπρεπε να κάνετε το πείραμα σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες σε περιβάλλον με συγκέντρωση οξυγόνου 100%. Ενώ αξίζει να γνωρίζει κανείς ότι παρόμοια με αυτό που συμβαίνει όταν καίτε άλλες μορφές άνθρακα, η αντίδραση θα παράγει διοξείδιο του άνθρακα.