Όσο όμορφη και πλούσια είναι η ελληνική γλώσσα, τόσο δύσκολη είναι σε πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό και συχνά γίνονται λάθη και στον προφορικό και στον γραπτό λόγο. Υπάρχουν, δε, λέξεις που τις κάνουμε ακόμη πιο συχνά ή σχεδόν πάντα είτε όταν τις προφέρουμε είτε όταν τις γράφουμε. Δείτε τέσσερις από αυτές…
1. Απαθανατίζω και όχι αποθανατίζω: Ρήμα αποθανατίζω δεν υπάρχει. Το σωστό είναι απαθανατίζω, δηλ. από + αθανατίζω (< αθάνατος), δηλώνοντας τη σημ. «καθιστώ κάποιον/κάτι αθάνατο».
2. Συγγνώμη και όχι συγνώμη: Και ο λόγος είναι απλός: όταν το συνθετικό -συν ενωθεί με λέξη που ξεκινάει από το γράμμα γάμμα, τότε το τελικό -ν μετατρέπεται σε -γ. Έτσι, έχουμε την λέξη «συγγνώμη» και κακώς τα τελευταία χρόνια πολλοί το έχουν καταργήσει γράφοντας συγνώμη.
3. Στενοχωρώ και όχι στεναχωρώ: Το ρήμα «στενοχωρώ» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «στενοχωρέω» (στενός + χώρος»). Μπορεί να ακούγεται ωραίο αλλά το στεναχωρώ είναι λάθος.
4. Αντεπεξέρχομαι και όχι ανταπεξέρχομαι: Δύσκολη λέξη που δικαιολογημένα την κάνουν πολλοί λάθος. Είναι μια πολυσύνθετη λέξη η οποία παράγεται από το ρήμα «έρχομαι» και (α) την πρόθεση εξ (εξέρχομαι), (β) την πρόθεση επί (επεξέρχομαι) και (γ) την πρόθεση αντί (αντεπεξέρχομαι).