Ο Γιάννης κατηγορήθηκε ότι κατέστρεψε τον χιονάνθρωπο στη γειτονική αυλή, τον οποίο είχε φτιάξει ο γιος του γείτονα, ο Μίμης.

Σπεύδοντας να τον υπερασπιστεί, η μητέρα του Γιάννη υποστηρίζει:

«Αν ο Γιάννης είχε πράγματι καταστρέψει τον χιονάνθρωπό σας, τότε θα ήταν καλυμμένος με χιόνι. Άρα είναι σαφές ότι ο Γιάννης δεν κατέστρεψε τον χιονάνθρωπο».

α) Είναι έγκυρο το επιχείρημά της;

Η μητέρα του Γιάννη θεώρησε ότι θα ενίσχυε τις αποδείξεις για την αθωότητα του γιου της αν παρουσίαζε και δεύτερο επιχείρημα. Οπότε υποστήριξε:

«Αν ο Γιάννης ήταν καλυμμένος με χιόνι, τότε θα είχε πράγματι καταστρέψει τον χιονάνθρωπο. Ο Γιάννης, όπως φαίνεται καθαρά, δεν είναι καλυμμένος με χιόνι. Άρα ο Γιάννης δεν κατέστρεψε τον χιονάνθρωπο».

β) Είχε δίκιο η μητέρα του Γιάννη που διατύπωσε αυτό τον δεύτερο ισχυρισμό για την αθωότητα του γιου της; Το επιχείρημά της είναι έγκυρο;

Το άλλο πρωί, έπειτα από έντονη χιονόπτωση, οι γείτονες έφτιαξαν καινούργιο χιονάνθρωπο. Προβλέποντας την επικείμενη καταστροφή του και έχοντας πια εμπιστοσύνη στις ρητορικές της ικανότητες, η μητέρα του Γιάννη αποφασίζει να προλάβει οποιεσδήποτε νέες κατηγορίες κατά του γιου της λέγοντας στους γείτονες:

«Δεν είναι δυνατόν και ο Γιάννης και ο Μίμης να καταστρέψουν τον χιονάνθρωπο. Τον χιονάνθρωπο θα καταστρέψει ο Μίμης. Άρα, δεν θα καταστρέψει τον χιονάνθρωπο ο Γιάννης».

γ) Είναι έγκυρο;

Λύση:

α) έγκυρο

β) μη έγκυρο

γ) έγκυρο