Η πυραμίδα έχει μετατραπεί σε ταφικό σύμβολο για τον άλλο κόσμο εδώ και 5.000 σχεδόν χρόνια.

Δεν ήταν φυσικά μόνο οι αιγύπτιοι φαραώ που λάτρεψαν το σχήμα, αφού ακόμα και ο Νίκολας Κέιτζ παρήγγειλε τη δική του πυραμίδα για όταν έρθει η ώρα του.

Ακόμα και σήμερα, οι αρχαιολόγοι ερίζουν για το πώς συνδέθηκε το πυραμιδικό σχήμα με τον κόσμο των νεκρών.

Η επικρατέστερη θεωρία μας λέει ότι οι πρώτες αιγυπτιακές πυραμίδες σχεδιάστηκαν ώστε να μοιάζουν με το βουνό που, σύμφωνα με τον κοσμογονικό μύθο της περιοχής, ανήλθε από τα αρχέγονα ύδατα με τον δημιουργό θεό πάνω του.

Θεωρίες υπάρχουν ακόμα να μας λένε ότι οι πρώτες -βαθμιδωτές- πυραμίδες ενείχαν κυριολεκτικό ρόλο σκάλας προς τον ουρανό, βοηθώντας την ψυχή του φαραώ να ανέλθει στον ουράνιο θρόνο της.

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος όμως, το σχήμα της πυραμίδας έπιασε ως ταφικό μνημείο, και όχι φυσικά μόνο στη νεκρόπολη της Γκίζας. Ή μόνο τότε!

Ο τάφος του Νίκολας Κέιτζ – Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd1

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα πυραμιδικού τάφου ανήκει στον δημοφιλή χολιγουντιανό ηθοποιό, ο οποίος θέλησε να εξασφαλίσει τη μεταθανάτια κληρονομιά του χτίζοντας ένα πυραμιδικό μαυσωλείο στο Κοιμητήριο Νο 1 του Σεν Λούις. Όπως ήταν φυσικό, τόσο το σχήμα όσο και η λατινική επιγραφή έκανε και πάλι τους συνωμοσιολόγους να μιλήσουν για τις φερόμενες σχέσεις του Κέιτζ με τους Ιλουμινάτι! Ο ίδιος ο ηθοποιός κρατά πάντως το στόμα του κλειστό για τους λόγους που θέλησε έναν τέτοιο θεόρατο τάφο…

Η Πυραμίδα του Γάιου Κέστιου – Ρώμη, Ιταλία

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd2

Το δουλειά έχει μια πυραμίδα στην ιταλική πρωτεύουσα; Με μια λέξη; Αιγυπτιομανία! Αυτό έπαθαν οι Ρωμαίοι όταν κατέλαβαν τη χώρα το 30 π.Χ. και σύντομα η Ρώμη θα ήταν γεμάτη με αιγυπτιακά τεχνουργήματα ή αντίγραφά τους. Δύο πυραμίδες εμφανίστηκαν στην Αιώνια Πόλη και μία από αυτές σώζεται ως τα σήμερα: η Πυραμίδα του Κέστιου που χτίστηκε μεταξύ 18-12 π.Χ. ως ταφικό μνημείο ενός πλούσιου ρωμαίου πολίτη…

Η Πυραμίδα Kinnitty – Birr, Ιρλανδία

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd3

Το δέος του κόσμου με τις αιγυπτιακές πυραμίδες δεν είχε τέλος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα τέτοιο θαύμα θέλησε για τον εαυτό του ένας ιρλανδός ευγενής του 19ου αιώνα, το οποίο ζήτησε μάλιστα να είναι ακριβές αντίγραφο της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα…

Η Πυραμίδα του Stjarneborg – Aneby, Σουηδία

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd4

Οι Σουηδοί αποκαλούν τον εκκεντρικό αριστοκράτη που έχτισε για τον εαυτό του μια πυραμίδα καταμεσής των υψιπέδων της νότιας σουηδικής υπαίθρου «Ο άνθρωπος που έκανε αυτό που ήθελε». Ο αρχιμηχανικός με το κάστρο και την πάμπλουτη γυναίκα έκανε ένα τελευταίο έργο πριν πεθάνει, μια ταφική πυραμίδα σαν αυτές που είχε τόσο θαυμάσει στην Αίγυπτο…

Οι Αυτοκρατορικοί Τάφοι – Yinchuan, Κίνα

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd5

Όσο και αν η αιγυπτιακή Κοιλάδα των Βασιλέων έχει επηρεάσει όσο κανείς τις αρχαίες νεκροπόλεις του κόσμου, δεν ήταν φυσικά η μόνη. Πολλοί ηγεμόνες έφτιαξαν υπερβολικούς τάφους με ακόμα πιο περίπλοκους σχεδιασμούς, όπως η περιβόητη νεκρόπολη της Κίνας με τα μαυσωλεία που θυμίζουν κυψέλες…

Οι Τάφοι Chaukhandi – Καράτσι, Πακιστάν

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd6

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ταφικό σύμπλεγμα του Πακιστάν φτιαγμένο από ψαμμίτη, το οποίο θυμίζει φευγαλέα πυραμιδικό σχήμα. Κατασκευασμένοι μεταξύ 15ου-18ου αιώνα, οι τάφοι του Πακιστάν απαρτίζουν μια από τις πιο καλοδιατηρημένες νεκροπόλεις του πλανήτη…

Η Πυραμίδα του Σέσωστρι Β’ – Αίγυπτος

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd7

Μπορεί οι Πυραμίδες της Γκίζας να μαγνητίζουν όλα τα βλέμματα, δεν είναι όμως οι μόνες που εμφανίστηκαν στην Αίγυπτο. Κι έτσι υπάρχουν πολλές ακόμα και σαφώς λιγότερο φωτογενείς στη χώρα, όπως η Πυραμίδα του Σενουσρέτ Β’ (Σέσωστρις Β’), ο οποίος διαφέντευε την Αίγυπτο περί το 1880 π.Χ. Η δική του πυραμίδα ήταν άλλος ένας αρχιτεκτονικός άθλος, η οποία καταστράφηκε μάλιστα εξωτερικά από τον Ραμσή Β’ για τις ανάγκες του δικού του μαυσωλείου…

Η Πυραμίδα Dorn – San Luis Obispo, Καλιφόρνια

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd8

Ήταν το 1905 όταν ένας πλούσιος δικηγόρος ονόματι Fred Adolphus Dorn έχτισε μια πυραμίδα για τη σύζυγο και το νεογέννητο που είχε μόλις χάσει. Μόλις φύγουν από τον κόσμο όλα τα μέλη της οικογένειας, η πυραμίδα θα σφραγιστεί…

Ο Τάφος του Ουίλιαμ ΜακΚένζι – Λίβερπουλ, Αγγλία

nnfsnsdskdsnfbdsfdzfd9

Ο οβελίσκος του Λίβερπουλ του 19ου αιώνα έχει μια ιδιαίτερη ιστορία να διηγηθεί. Ήταν επιθυμία του χαρτοπαίκτη ΜακΚένζι να ενταφιαστεί μέσα σε πυραμίδα, αν και αυτό δεν ήταν όλο. Ο τζογαδόρος ζήτησε να τοποθετήσουν τη σορό του σε καρέκλα δίπλα σε τραπέζι με τσόχα βάζοντας στα χέρια του εκείνα τα χαρτιά που θα κέρδιζαν την παρτίδα! Στο τέλος βέβαια τον ενταφίασαν κάτω από την πυραμίδα, κι αυτό ήταν όλο…