Σαρώνει το διαδίκτυο η νέα οφθαλμαπάτη με το κρυμμένο πάντα που αφήνει τους περισσότερους χρήστες να ψάχνουν με απορία πού είναι.

Ο Ρώσος καλλιτέχνης Ilja Klemencov κατάφερε να «κρύψει» το πάντα ανάμεσα σε μαύρες και άσπρες ζιγκ ζαγκ γραμμές, στον τελευταίο οπτικό «γρίφο» που κυκλοφορεί ταχύτατα στο ίντερνετ.

Ο τίτλος είναι «Μπορούν να εξαφανιστούν» και αποτελεί λογοπαίγνιο και ταυτόχρονα θλιβερή προειδοποίηση για την «εξαφάνιση» των πάντα μέσα στις γραμμές αλλά και για την πραγματική εξαφάνιση των αληθινών πάντα, που είναι απειλούμενο είδος.

Το έργο του Ρώσου δημιουργού υποστηρίζει τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση- WWF για την προστασία των ζώων.

Κάποιοι βλέπουν αμέσως το κρυμμένο πάντα αλλά άλλοι είναι σίγουροι πως δεν υπάρχει πουθενά. Οι τελευταίοι ας προσπαθήσουν να δουν την εικόνα απομακρυνόμενοι λίγο από την οθόνη τους ή ας τη γυρίσουν σε γωνία σχεδόν 90 μοιρών.

Το έργο πρωτοκυκλοφόρησε πριν από τρία χρόνια αλλά βρέθηκε ξανά στη δημοσιότητα- ειδικά μετά τη σειρά οπτικών «γρίφων» που κυκλοφόρησαν πριν τις γιορτές με κρυμμένα πάντα μέσα σε χιονάνθρωπους.

Σύμφωνα με το WWF, η απογραφή των πάντα το 2014 «μέτρησε» 1864 ζώα- ενώ το 1970 ήταν μόλις 1000.

Το είδος συμπεριλαμβάνεται στην «κόκκινη λίστα» των απειλούμενων ειδών.

pantas2