όμως κάποιες εποχές που η απάτη περνούσε εύκολα. Στην Ελλάδα και ο πιο
ανίδεος έμαθε το photoshop και το retouch στις εκλογές του 2000 όταν
στις
αφίσες του ΠΑΣΟΚ ο Σημίτης εμφανιζόταν χωρίς ίχνος ελλιάς στο πρόσωπο.
Πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των φωτογραφήσεων περιοδικών που
παρουσιάζουν την… εικονική πραγματικότητα των διάσημων.
Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις επεξεργασίες που έγραψαν ιστορία.
Το διάσημο πορτραίτο του θρυλικού Αμερικάνου προέδρου Αβραάμ Λίνκολν ήταν στην πραγματικότητα του νότιου πολιτικού Τζον Καλχούν. Απλά ο καλλιτέχνης έβαλε το κεφάλι του Λίνκολν στο σώμα του Καλχούν.
Καλοκαίρι του 1968. Ο Φιντέλ Κάστρο επικροτεί την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Ο μέχρι πρότινος σύντροφος του, Κάρλος Φράνκι (στην μέση στην δεξιά φωτό) διαφωνεί με την στάση αυτή, κόβει τις σχέσεις και πάει αυτοεξόριστος στην Ιταλία. Ο Φιντέλ δίνει εντολή να τον σβήσουν από κάθε φωτογραφία.
Σεπτέμβρης 1971. Συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ και τον γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Πίνουν, καπνίζουν και ο χώρος θυμίζει τεκέ. Η φωτό δημοσιεύθηκε στο Γερμανικό τύπο χωρίς λογοκρισία και με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες ήταν μεθυσμένοι. Ο Σοβιετικός τύπος από την πλευρά του εξαφάνισε τα μπουκάλια με το αλκοόλ.
1942, ο Μπενίτο Μουσολίνι θέλοντας να φανεί πιο επιβλητικός δίνει εντολή να διαγραφεί από την φωτογραφία του ο άνθρωπος που συγκρατεί το άλογο μη τυχόν και φάει τα μούτρα του ο Ιταλός δικτάτορας.
Ο Στάλιν συνήθιζε να εξαφανίζει τους εχθρούς του, τόσο από τις φωτογραφίες, όσο κι από… προσώπου γης. Ο συγκεκριμένος κομισάριος, μόλις έπαψε να χαίρει της εκτίμησης του «σιδερένιου», έγινε… αόρατος (1930).
Φρέσκο πράμα. Το 2007 το γαλλικό gossip περιοδικό έχει paparazzi με τον πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί με το μαγιό του να κάνει κανό. Δεν τον εκθέτει όμως. Φροντίζει να αφαιρέσει ότι χαλάει την… fit εικόνα του και τελικά εκτίθεται το ίδιο το περιοδικό.
Αύγουστος 1989, τηλεοπτικό περιοδικό κυκλοφορεί με εξώφυλλο την Όπρα Ουίνφρεϊ με το σώμα της… Αν Μάργκρετ. Το μοντάζ το αντελήφθη στυλίστας της ηθοποιού καθώς αναγνώρισε το φόρεμα. Η Όπρα, όπως έγινε γνωστό στην συνέχεια, δεν γνώριζε τίποτα για το «έγκλημα».
Το 1997 στην Αίγυπτο, μία τρομοκρατική επίθεση στον ναό της Χατσεψούτ στο Λούξορ έχει ως τραγικό απολογισμό 58 νεκρούς τουρίστες. Η Ελβετική εφημερίδα Blick αλλάζει το χρώμα στο νερό για να το κάνει να φανεί σαν αίμα ώστε να σοκάρει τους αναγνώστες.
Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων στο Ιράν πριν δύο χρόνια. Τι κι αν η δοκιμή αποτύχει; Όλα λύνονται με ένα καλό μονταζάκι!
Σεπτέμβριος 2001. Ο κόσμος δεν έχει ακόμα συνέλθει από το σοκ της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, όταν κάνει το γύρω του internet η φωτογραφία ενός Ούγγρου τουρίστα, από κορυφή του WWC, την ώρα που πλησιάζει το πρώτο αεροπλάνο. Τελικά, όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία πλάκα που ήθελε να κάνει ο Πέτερ Γκουζλί στους φίλους του, που πήρε όμως απρόβλεπτες διαστάσεις.