Οι επιζήσαντες ενός αεροπορικού δυστυχήματος είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν για να επιβιώσουν σε ένα φαινομενικά έρημο τροπικό νησί. Αυτή είναι σε δυο αράδες η υπόθεση του «Lost», αν και δεν μπορεί να χωρέσει εντός της έξι περιπετειώδη χρόνια μυστηρίου, σύγκρουσης χαρακτήρων και αφανέρωτων μυστικών! Όλα ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2004 και σε πραγματικό μάλιστα χρόνο (το πρώτο επεισόδιο έκανε πράγματι ντεμπούτο τη συγκεκριμένη μέρα!), όταν η Πτήση 815 των αερογραμμών Oceanic Air συντρίβεται πάνω σε ένα τροπικό νησάκι του Ειρηνικού. Οι 48 επιζώντες διαπιστώνουν σύντομα στην οδύσσεια της επιβίωσης ότι δεν θα έχουν να παλέψουν μόνο με τα στοιχεία της Φύσης, αλλά και με τα τόσα μεταφυσικά που λαμβάνουν χώρα ολόγυρά τους. Παγιδευμένοι σε ένα ξεκάθαρα τροπικό νησί, αντικρίζουν ακόμα και πολικές αρκούδες, πριν κάνουν την εμφάνισή τους η διαβόητη Καταπακτή, ο μοχθηρός Καπνός και οι «Άλλοι» φυσικά, οι κακοί ντόπιοι. Ένας γιατρός (Τζακ), μια κατάδικος (Κέιτ), ένας νεαρός ζάπλουτος (Χέρλυ), ένας τυχοδιώκτης (Σόγιερ), ένας βετεράνος του Πολέμου του Κόλπου (Σάιντ), ένα ζευγάρι Κορεατών και ο πάντα αινιγματικός μεσήλικας Τζον Λοκ, ανάμεσα σε άλλους, θα καταλάβουν εντός ολίγου ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Και ο καθηλωμένος τηλεθεατής θα καταλάβει επίσης γρήγορα πως όλοι αυτοί συνδέονται κάπως μεταξύ τους και ο καθένας τους βρίσκεται εκεί για κάποιον λόγο. Καλωσορίσατε στη συναρπαστικότερη σειρά μυστηρίου και δράσης που δημιουργήθηκε ποτέ, το τηλεοπτικό προϊόν που έγινε φαινόμενο και μάζεψε σύντομα εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές που καρδιοχτυπούσαν για το επόμενο επεισόδιο. Δεν ήταν μόνο ότι σάρωσε στα τηλεοπτικά βραβεία, δεν ήταν μόνο η φανταστική δουλειά στην πολυέξοδη παραγωγή, δεν ήταν τέλος οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες που ταυτιζόσουν μαζί τους, ήταν κυρίως ότι οι «Αγνοούμενοι» άφησαν γερή παρακαταθήκη στις τηλεοπτικές σειρές, εγκαινιάζοντας μια μανία που δεν λέει να κοπάσει. Με ένα γεμάτο ανατροπές σενάριο που σε άφηνε πάντα στο καλύτερο, το «Lost» πέτυχε εκεί που τόσες και τόσες σειρές μυθολογίας απέτυχαν: στην αρμονική εξισορρόπηση του περίπλοκου μύθου των αμέτρητων ανατροπών με την επεισοδιακή, αυτοτελή αφήγηση, επικεντρωμένη συνήθως σε έναν χαρακτήρα τη φορά.
Η Γένεση
Η Ένωση Σεναριογράφων Αμερικής κατέβηκε όμως σε απεργία, κουτσουρεύοντας τον τέταρτο κύκλο στα 14 επεισόδια. Γι’ αυτό και ο πέμπτος ξεδιπλώθηκε σε 17 επεισόδια και άλλα 17 μέτρησε ο έκτος και τελευταίος. Οι οριστικοί τίτλοι τέλους έπεσαν την Κυριακή, 23 Μαΐου 2010, έπειτα από 121 ένδοξα επεισόδια. Όλοι ρωτούσαν τώρα τι στο καλό είχε γίνει στο τέλος!
Αινίγματα, μεταφυσική και ολίγον από μυστήριο
Το «Lost» δεν ήταν άλλο ένα τηλεοπτικό προϊόν με φανατικό κοινό, αλλά ένα σωστό κοινωνικό φαινόμενο που κράτησε τουλάχιστον έξι χρόνια, καθώς υπάρχουν παρέες που το συζητούν ακόμα (true story!). Ποιος δεν θυμάται τη λυσσαλέα αναμονή μέχρι την άλλη βδομάδα; Το τσαλαβούτημα στα τορεντάδικα για το κατέβασμα του νέου επεισοδίου; «Lost» ήταν η διακίνηση των επεισοδίων χέρι με χέρι στο γραφείο. «Lost» ήταν το μάζεμα της παλιοπαρέας για την παράνομη προβολή και την ανέξοδη συζήτηση μετά. «Lost» ήταν το ατέλειωτο σερφάρισμα στο ίντερνετ και τα φόρουμ για να δεις τι λένε οι άλλοι. «Lost» ήταν ο Sotos (καλά να ‘σαι φίλε!) που μας χάριζε τους γουστόζικους ελληνικούς υπότιτλους γεμάτους χιούμορ και μεράκι (εξ ακοής, πάντα). «Lost» ήταν τα μπλουζάκια των θερμόαιμων φαν, «Lost» ήταν οι σποϊλεριές που έφερναν τσακωμούς στην παρέα, «Lost» ήταν ο κακός χαμός σε φυσικά και ηλεκτρονικά «πηγαδάκια». «Lost» ήταν τέλος η ίδια η τηλεοπτική ιστορία.
Το «Lost» ήταν εγκεφαλικό και σου έβαζε συνεχώς τρικλοποδιές σε όσα πίστευες ότι ήξερες και δεν ήξερες, παίζοντας ελεύθερα με όλες τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές συμβάσεις. Θυμάστε τη μεγαλειώδη στιγμή της αποκάλυψης της αναπηρίας του Λοκ, όταν τον βλέπουμε σε καροτσάκι να ουρλιάζει πως κανείς δεν μπορεί να του πει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει; Και αμέσως ακολουθεί η σκηνή μετά την πρόσκρουση όπου κοιτάζει τα πόδια του να κινούνται ξανά; Εκείνη τη στιγμή κατάλαβες, θεατή, πως το «Lost» ήταν κάτι αληθινά ξεχωριστό.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον τραγικό πνιγμό του Τσάρλι με το «Not Pennys Boat» γραμμένο στην παλάμη του; Ή το ολόκληρο επεισόδιο που αφιέρωσαν στη γένεση των δύο αρχέγονων οντοτήτων που καθοδηγούν τη μοίρα των ηρώων μας από την πρώτη στιγμή; Η μήπως τη στιγμή που ο Τζέικομπ και ο Άντρας με τα Μαύρα συζητούν στην ακτή για χωροχρονικούς κανόνες και σχέδια θανάτου την ώρα που κοντοζυγώνει ένα πλοίο; Ποια άλλη σειρά ελισσόταν με τέτοια μαεστρία μεταξύ πρόζας και οπτικής αφήγησης; Αλλά και κάθε φορά που εμφανιζόταν ο Ρίτσαρντ, ο Τζέικομπ ή ο Καπνός δεν σε διαπερνούσαν ρίγη ανατριχίλας, καθώς ήξερες πως το πράγμα αναμένεται να αλλάξει και πάλι;
Όπως κάθε φαν θυμάται εξάλλου, το «Lost» είχε στη φαρέτρα του το απολύτως καλύτερο επεισόδιο-πιλότο όλων των κινηματογραφικών εποχών! Το αριστουργηματικό διπλό επεισόδιο δεν έχει όμοιό του σε όρους γυρίσματος, σασπένς και μυστηρίου, από την απορία του Τσάρλι μέχρι την πολική αρκούδα του Σόγιερ δηλαδή.
Αμ τα κλασικά δίπολα της σειράς, πού τα βάζεις; Από την αντιπαλότητα Τζέικομπ/Καπνού και την έχθρα Μπεν/Γουίντμορ μέχρι και τις κοντρίτσες Τζακ/Σόγιερ, σπάνια ξαναπλάστηκαν στην TV τόσο ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και τέτοιες διαπροσωπικές σχέσεις, που διαπέρασαν εξάλλου όλη τη σειρά, αν και έγιναν σημαίες του τέταρτου και πέμπτου κύκλου. Ποιος θα ξεχάσει τον οργισμένο Μπεν να ταξιδεύει στον χωροχρόνο διψώντας για εκδίκηση ή τον Γουίντμορ να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού; Τους κανόνες του παιχνιδιού τούς κρατούσε πάντως αριστουργηματικά το συγγραφικό δίδυμο. Θυμηθείτε το τελευταίο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου, της πιο περίπλοκης ίσως αφηγηματικά σεζόν του «Lost», όταν στο τέλος γίνονται σημεία και τέρατα: ο Ντέσμοντ βρίσκει την Πένι, οι έξι δραπετεύουν, ο Σόγιερ βγαίνει από τη θάλασσα και ο Μπεν στρίβει τον τροχό εξαφανίζοντας το νησί. Εξαφανίζοντας το νησί! Πρέπει να συνεχίσουμε ή είναι σαφές τι ήταν το «Lost»;
Και με το ξεχαρβάλωμα βέβαια του τροχού αρχίζει ο τρελός χορός του νησιού στον χρόνο, κάνοντας τα επεισόδια του πέμπτου κύκλου αληθινή ζαλάδα για τα μάτια και πραγματικό πονοκέφαλο για το μυαλό. Κι όταν ο Λοκ βάζει τον τροχό στη θέση του…
Τι ήταν τελικά στο «Lost»
Ένα ταξίδι αυτογνωσίας που κράτησε έξι χρόνια και μάγεψε τόσους και τόσους τηλεθεατές δεν το λες μικρό πράγμα. Ελπίζουμε να μη σας άφησε μόνο ερωτήματα και γρίφους, καθώς η μαγεία του «Lost» τα είχε όλα: μυστήριο, πλοκή, δράση, περιπέτεια, ανατροπές, συγκρούσεις χαρακτήρων, φιλοσοφικά ερωτήματα και μια μυθολογία οσκαρικών προδιαγραφών. Από μια σειρά όλα αυτά, ναι!